Storm met de naam “Louis” trekt over Nederland

Kleurrijke avondlucht met storm ‘Louis’ in Ede…

EDE – Donderdag 22 februari 2024 , vandaag overdag viel het allemaal nogal mee met de voorspelde storm, maar zo rond de klok van 17.00 uur begon de lucht te verkleuren.

Daarna begon het te regenen en ook de wind op te steken, wij waren nog even een blokje om wezen wandelen, gewoon om even de wind door onze haren te voelen blazen, zo’n heerlijk gevoel is dat.

Thuisgekomen was de avondlucht nog dreigender geworden, maar… hoe gek het misschien ook mag klinken, het had ook iets moois en we hebben samen genoten van de donkere lucht met daaronder prachtige kleuren!

De donkere avondlucht met daaronder het verdwijnende zonlicht - Foto: ©Louis Fraanje

De donkere avondlucht met daaronder het verdwijnende zonlicht – Foto: ©Louis Fraanje

 Fransien op weg naar huis voordat de storm losbarst - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien op weg naar huis voordat de storm losbarst – Foto: ©Louis Fraanje

Even later kleurt de avondhemel nog mooier - Foto: ©Louis Fraanje

Even later kleurt de avondhemel nog mooier – Foto: ©Louis Fraanje

Het laatste licht, voordat het echt pikdonker gaat worden - Foto: ©Louis Fraanje

Het laatste licht, voordat het echt pikdonker gaat worden – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Storm Louis

Het zal je maar gebeuren, dat ze een storm jou naam geven, dat is natuurlijk best bijzonder, maar ook wel heftig!
Dat de storm de naam Louis heeft gekregen, komt volgens Weeronline doordat de Spaanse, Franse en Belgische weerdiensten hem die naam hebben gegeven. De storm blaast uit het zuidwesten en doet die landen eerder aan dan Nederland. Komt het donderdagavond in ons land tot storm en code oranje, dan blijft de naam toch Louis, aldus een woordvoerder.
Als de storm uit het westen zou komen, zou de naam Kathleen aan de orde zijn geweest. Die staat op de namenlijst die het KNMI samen met de Britse en Ierse weerdiensten heeft opgesteld.

Onstuimig

De wind viel overdag nogal mee, maar het is steeds harder gaan waaien. Vergis je niet in de wind en de windstoten van storm ‘Louis’ waar we in de avond mee te maken krijgen. Vanmiddag wordt het onstuimig weer met een vrij krachtige wind uit het zuiden. Het is zacht met 10 tot 14 graden en er zijn perioden met regen. Daarmee is het nat, maar van heftig weer is nog geen sprake.

Afbeelding met inzetfoto op het strand: ©Nel van Es

Afbeelding met inzetfoto op het strand: ©Nel van Es

Harde wind

Tijdens de avondspits wordt de wind in het westen krachtig tot hard en kunnen zware windstoten voorkomen van 75 km/uur. In de late middag en aan het begin de avond gaat het in het westen harder regenen door passage van een buiengebied. Dat is het begin van een zeer onstuimige avond. De wind draait naar het zuidwesten tot westen en trekt flink aan. In het westen waait het hard en aan zee is de wind stormachtig. Daarbij komen zware windstoten voor van 80 tot lokaal 100 km/uur. Aan zee kan het tijdelijk stormen en dan is er kans op zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur. Ook rond het IJsselmeer kunnen de windstoten snelheden van ruim 100 km/uur bereiken.

Door: ©Matthijs van der Linden, metereoloog 

Meer lezen: https://www.weeronline.nl/nieuws/22-2-2024-zo-zwaar-wordt-de-storm-vanavond

*******************************************************************************************************************************

Nieuwe benamingen stormen 2023-2024

Vorig jaar in september zijn deze nieuwe benamingen van de stormen in Spanje bekend gemaakt
De Spaanse weerdienst Aemet heeft samen met het Franse Meteo-France, de Portugese weerdienst IMPA, Luxemburg en sinds 2020 ook het Belgische KMI de benamingen voor de stormen 2023-2024 bekendgemaakt. In 2017 bedachten de nationale weerdiensten om namen te bedenken voor de stormen (codes oranje en rood) die over de landen trekken. Dat deed men naar voorbeeld van andere Europese landen en de Verenigde Staten zodat de bevolking makkelijker aan een storm kan denken.

Alle namen

Voor het stormseizoen 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal, Frankrijk, Luxemburg en België de volgende namen bedacht: Aline, Bernard, Celine, Domingos, Elisa, Frederico, Geraldine, Hipolito, Irene, Juan, Karlotta, Louis, Monica, Nelson, Olivia, Pierrick, Renata, Sancho, Tatiana, Vasco, Wilhelmina.

Bron:  https://www.aemet.es/es/conocermas/borrascas/2023-2024

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/02/22/storm-met-de-naam-louis-trekt-over-nederland/