In en om de oude jachthut – Deel 55

Zwerven door bos en veld, goed voor lijf en leden…

Zoals de vaste bezoeker van ons weblog wel weet,  publiceren wij liever niet op zondag, maar omdat u aan het einde van het jaar gewend bent om samen met mij  – in gedachten – de oudejaarsavond door te brengen, dus vandaag – een dag eerder – op zaterdag 30 december 2023 mijn verhaal.

Inspiratie

Het is natuurlijk alweer een hele tijd geleden dat ik de lezer meenam naar de oude jachthut in het Veluwse bos, te lang eigenlijk misschien wel. Om precies te zijn, was de laatste aflevering op woensdag  4 januari 2023 
Daarom dacht ik bij mezelf, het is er weer de tijd voor, oftewel het ‘weer’ is er weer naar, de eerste sneeuw is gevallen en dan begint de inspiratie om er over te schrijven ook weer omhoog te borrelen. En waar kan dat dan beter, dan in de eenzaamheid van een oude jachthut, ergens ver weg van die opgejaagde en razende wereld, onder de oude dennen van het Veluwse bos.

Inspiratie opdoen in de oude jachthut – Foto: ©Fransien Fraanje

Inspiratie opdoen in de oude jachthut – Foto: ©Fransien Fraanje

Andere tijden

Op een dag als vandaag, is het helemaal niet verkeerd om eens ‘stil’ te staan en een blik over onze schouder te werpen en overzien wat er allemaal in zo’n jaar gebeurd is.
Niet dat ik dat allemaal ga opsommen, nee… asjeblieft niet, want daar wordt je – afgezien van het vele moois – over het algemeen niet blij van.

Wat wel gerust gezegd mag worden, dat al deze gebeurtenissen ons eens tot nadenken stemmen, niet dat ik als een soort van ‘moraalridder’ mensen terecht wil wijzen, maar ik heb wel gemerkt dat vooral de laatste jaren onze normen en waarden en het respect naar elkaar toe, tot een zeer laag peil zijn gezakt.

Een heel nieuw jaar en wat zal het ons brengen? – Foto: ©Verhalenarhief

Een heel nieuw jaar en wat zal het ons brengen? – Foto: ©Verhalenarhief

Meer bezoekers

Wat ons vreugdevol stemt, dat de aantallen bezoekers van ons weblog de Veluwenaar, een stijgende lijn  laat zien, steeds meer mensen weten ons te vinden en aan de vele positieve reacties die we krijgen, merken wij dat men het ook weet te waarderen.

Hadden wij in juni van dit jaar de magische grens van 1.5 miljoen unieke bezoekers bereikt, inmiddels staat de teller op deze (bijna) laatste dag van het jaar op  1.570.000 miljoen  bezoekers, dus 70.000 bezoekers erbij!
Een waar ‘unicum’ in deze ‘digitale’ wereld, waarin men de bezoeker juist flitsend en met allerlei ingewikkelde animaties, wegwijs probeert te maken en wij het gewoon op onze eigen klassieke ‘Veluwse’ manier blijven brengen!

Vertrouwen

Mede daarom mogen we niet wanhopen en zullen we in vertrouwen op die Grote Schepper en blijven strijden voor een betere wereld, waarin geen afgunst, haat en jaloezie ons leven meer zal beheersen, want daar gaan we tenslotte voor.
Een nieuwe morgen met nieuwe verhalen in en een geheel nieuwjaar, met stralend zonlicht tussen de bomen van het Veluwse bos, ligt voor ons!

Zonneharpen in een winters landschap op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Zonneharpen in een winters landschap op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Vrijbuiter

Zo zijn we allemaal onderweg, ieder op zijn eigen manier op zoek naar die heilzame wereld, dan voel ik de onrust in mijn vrijbuitershart en wordt de lokroep van het vrije veld zo sterk, dan moet ik naar buiten.
Naar de eenzaamheid van het Veluwse bos en ook al weet ik voor mijzelf, dat de zoektocht hiernaar steeds moeizamer zal worden, het geloof in die betere wereld en onze Schepper, zal mij ook nooit loslaten!

Middernacht

Als ik morgen tegen middernacht naar buiten loop en vanuit de verte heel vaag de klok van een kerktoren, haar twaalf slagen hoor slaan, dan is het oude jaar 2023 verleden tijd en… staat het nieuwe jaar 2024 alweer gereed, een heel nieuw jaar waarvan wij totaal nog niet weten wat het ons zal brengen.

Samen over de drempel van oud 2023 naar nieuw 2024 – Foto: ©Louis Fraanje

Samen over de drempel van oud 2023 naar nieuw 2024 – Foto: ©Louis Fraanje

Op de drempel

Nu staan we met z’n allen op de drempel en als we achterom kijken ligt het oude jaar alweer achter ons, het is eigenlijk voorbij gevlogen. De dagen, weken en maanden, ze volgden elkaar op als wolken in de wind, een heel jaar lang, maar achteraf gezien lijkt het maar even.  Over dat ‘even’ heb ik eerder iets geschreven: Lees meer…

Tenslotte

Met open vizier ‘hoopvol’ naar de toekomst! – Foto: ©Fransien Fraanje

Met open vizier ‘hoopvol’ naar de toekomst! – Foto: ©Fransien Fraanje

We hebben nog zoveel plannen, maar wat zal er uiteindelijk allemaal van terechtgekomen?

Mijn inmiddels overleden vader zei altijd: “De mens wikt… maar God beschikt!” Niks meer en niks minder, daar sluit ik mij ten volle bij aan.

Och… zo beleeft iedereen de ‘jaarwisseling’ op z’n eigen manier en… met ‘wederzijds respect’ is eigenlijk alles mogelijk, daarom gaan we met open vizier ‘hoopvol’ naar de toekomst! De tijd zal het ons leren…

Een gezond en Gelukkig Nieuwjaar toegewenst!

Door: ©Louis Fraanje,  voorzitter  Jac. Gazenbeekstichting

Wordt – bij gezondheid – vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/12/30/in-en-om-de-oude-jachthut-deel-55-2/