Ontmoeting met onze rode vrijbuiter de vos

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buiten in bos en veld…

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, dat wij op een van onze vele zwerftochten door bos en veld plotseling ‘oog in oog’ stonden met deze rode vrijbuiter.

Op een morgen,  zwierven Fransien en ik in alle vroegte door bos en veld op de Veluwe, waarvan het meeste door het dichte dennenbos, om vervolgens in de richting van het open veld te wandelen.

Die bruine vlek bleek een vos te zijn, die in het hoge gras liep - Foto: ©Louis Fraanje

Die bruine vlek bleek een vos te zijn, die in het hoge gras liep – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog

Plotseling werd ons oog getrokken naar een bruine vlek, die een eind verderop door het hoge gras sjouwde, ik zakte door mijn knieën en richtte mijn camera in de richting van de bruine vlek, die steeds dichterbij kwam, het bleek een vos te zijn.
Al snuffelend en speurend sjouwde hij over de open plek, op zoek naar een lekkere hap, terwijl hij daar zo intensief mee bezig was, had hij ons totaal niet in de gaten.

Op een gegeven moment had ik hem prachtig in de telelens gevangen - Foto: ©Louis Fraanje

Op een gegeven moment had ik hem prachtig in de telelens gevangen – Foto: ©Louis Fraanje

Nu of nooit

Al dichter en dichter kwam hij in de buurt en op een gegeven moment had ik hem prachtig in de telelens gevangen, het was nu of nooit en… ja hoor de camera klikte en de vos was vastgelegd op de gevoelige plaat.
De klik van de camera was uiteraard ook doorgedrongen tot in de oren van de rode vrijbuiter, hij keek nog eens heel strak in onze richting, om er vervolgens als een speer vandoor te gaan.

Om er vervolgens als een speer vandoor te gaan - Foto: ©Louis Fraanje

Om er vervolgens als een speer vandoor te gaan – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Het was weer een mooi natuurmoment, dat we niet snel zullen vergeten, altijd als deze rode vrijbuiter ons zwerfpad kruist, dan zijn we weer blij verrast, ondanks dat we weten wat voor een felle jager hij ook is.
Bijna geen ander dier spreekt zo tot de verbeelding als de vos, vooral nu in zijn dikke wintervacht, is het een lust om hem door het hoge gras te zien sluipen.
Tja… zoals ik al eerder heb gezegd, het is en blijft natuurlijk een echte jager, die je wel in de gaten moet houden en beheren, maar het blijft altijd weer spannend om hem tegen te komen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/12/18/ontmoeting-met-lowieke-de-vos/