Bronsttijd van de moeflons is aangebroken

Buitenleven in bos en veld…

Als bij de herten de rust is weergekeerd, dan barst bij de moeflons de strijd los.  Ja en dan zijn we natuurlijk buiten in het veld, want net als bij de edelherten, is het ook bij de moeflons een echt spektakel!

Flemen en vechten

Op een voor ons bekende plek binnen een raster op de Veluwe, zagen we onlangs enkele moeflonrammen bij elkaar staan, het leek wel of ze met elkaar aan het overleggen waren, ondertussen kwam er ook nog een ooi met haar lam langs. Dat bracht wel ‘reuring’ in de groep en de voorste ram gooide zijn kop omhoog en ging staan flemen, hij doet dan z’n bovenlip omhoog, zodat hij nog beter kan ruiken of een ooi bronstig is.
Echt tot actie kwam het in eerste instantie niet, het bleef bij een beetje stoeien en onderling uitproberen.

Het leek wel of deze moeflonrammen aan het overleggen waren – Foto: ©Louis Fraanje

Het leek wel of deze moeflonrammen aan het overleggen waren – Foto: ©Louis Fraanje

Ondertussen kwam er ook nog een ooi met haar lam langs – Foto: ©Louis Fraanje

Ondertussen kwam er ook nog een ooi met haar lam langs – Foto: ©Louis Fraanje

De ram staat te flemen(ruiken) of de ooi bronstig is – Foto: ©Louis Fraanje

De ram staat te flemen(ruiken) of de ooi bronstig is – Foto: ©Louis Fraanje

Bronstgevecht

Echt mooie bronstgevechten hebben we niet gezien. Dan stellen de rammen zich een meter of twintig van elkaar op en rennen dan in volle vaart op elkaar af. De klap die daarop volgt als de horens elkaar raken, is tot in de wijde omgeving te horen. Eventjes staan ze dan met de koppen in elkaar gedrukt, om meteen daarna hetzelfde ritueel te herhalen. Zo’n gevecht kan een hele tijd duren, totdat er een ram zo afgemat is, dat hij de benen neemt.

Dan gaan even later de koppen omlaag – Foto: ©Louis Fraanje

Dan gaan even later de koppen omlaag – Foto: ©Louis Fraanje

De klap die dan volgt is in de wijde omgeving te horen – Foto: ©Louis Fraanje

De klap die dan volgt is in de wijde omgeving te horen – Foto: ©Louis Fraanje

Los van de grond

Even later was het wel even goed raak en waren twee rammen met elkaar in gevecht, het ging er eventjes goed tegenaan, de horens knalden op elkaar en op een gegeven moment hadden ze elkaar zo stevig vast, dat de rammen gewoonweg met hun achterpoten los van de grond kwamen. Het ging er zeker niet zachtzinnig aan toe, maar een ogenblik later waren ze allebei weer los en leek het of er niets aan de hand was.

De strijd gaat beginnen, dat is duidelijk – Foto: ©Louis Fraanje

De strijd gaat beginnen, dat is duidelijk – Foto: ©Louis Fraanje

De horens grijpen in elkaar en niet zo zachtjes – Foto: ©Louis Fraanje

De horens grijpen in elkaar en niet zo zachtjes – Foto: ©Louis Fraanje

Ze hadden elkaar zo stevig vast, dat hun achterpoten los van de grond kwamen – Foto: ©Louis Fraanje

Ze hadden elkaar zo stevig vast, dat hun achterpoten los van de grond kwamen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Zo is er altijd wel wat te beleven in het veld en in het bijzonder de Veluwe, als je je ogen en oren maar goed de kost geeft en geduldig bent, dan kun je – met een beetje geluk – toch nog best mooie natuurmomenten meemaken.
Daarom hopen we vurig dat de moeflons behouden blijven voor onze Veluwe, want deze schitterende dieren horen hier helemaal thuis!

Moeflons behouden

Met onze foto’s en verhalen, die wij regelmatig over de moeflons hebben gepubliceerd en nog steeds zullen blijven doen, willen wij eigenlijk laten zien, dat de moeflon niet alleen een zeer nuttig en prachtig dier is, maar nog veel meer dan dat. Een dier dat zich al meer dan honderd jaar bewezen heeft als zijnde een duurzame aanvulling op het Veluwse wild! That’s it, niks meer en niks minder!

Vogelvrij

Wij proberen ons juist sterk te maken voor deze mooie, nuttige, maar onbeschermde dieren zoals de moeflon in onze Veluwse natuur, in plaats van ze gewoon te laten uitmoorden door de wolf.
Waarom wel het ene dier op alle mogelijke manieren beschermen en het andere gewoon vogelvrij verklaren?Laten we er daarom met z’n allen voor gaan zorgen, om deze prachtige dieren zoals de moeflon, te behouden voor de toekomst, voordat het te laat is!

Lees ook: Iedereen praat over wolven…

*******************************************************************************************************************************

Vereniging De Moeflon

Een vereniging die zich ook zorgen maakt over het het lot van de deze prachtige en nuttige dieren is Vereniging De Moeflon.

Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,- per kalenderjaar.

Meer info:  Vereniging De Moeflon

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/10/27/bronsttijd-van-de-moeflons-is-aangebroken/