Waarom nieuwe natuur?

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Boer en natuur is een samenspel…

Een brandende vraag, die mij al maandenlang… ja misschien al wel ‘jarenlang’ bezighoudt en dat heeft ook te maken met mijn verleden.

Ik ben een echte natuurliefhebber in hart en nieren, maar als gewone Veluwse dorpsjongen en niet afkomstig van de boerderij, klopt onderhuids toch ook een ‘boerenhart’, want natuur zonder de boer… kan niet bestaan.

Dat is al eeuwenlang zo geweest en dat hoort ook zo, boer en natuur is een samenspel, want hij weet als geen ander, hoe zijn voorouders – van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat – geploegd en gezweet hebben, om de aarde te bewerken en te bebouwen en dit alles om ons van voedsel te kunnen voorzien.
Want diezelfde boer van toen, die mede door zijn geloof in die grote Schepper, zo sterk verbonden was met de aarde waarop hij woonde en werkte, vormde destijds het landschap waarin wij nu leven.

Een prachtig en sfeervol doorkijkje op het platteland met koeien in de wei – Foto: ©Fransien Fraanje

Een prachtig en sfeervol doorkijkje op het platteland met koeien in de wei – Foto: ©Fransien Fraanje

En wat doen wij?

Je gelooft het misschien niet, maar al dat gezwoeg van die hardwerkende boer, wordt vandaag de dag in één klap te niet gedaan, door mensen die denken dat zij de ‘waarheid’ in pacht hebben.
Want… men wil terug naar de natuur, terug naar de wildernis en daar moet – letterlijk en figuurlijk – alles voor wijken.
Die boer moet weg en tegelijkertijd worden enorme graafmachines ingezet om al die ‘vruchtbare’ grond, die ontstaan is door eeuwenlange bemesting met vaste stalmest uit de ‘potstal’,  zomaar zonder meer weg te halen…  om de grond te verschralen.
Want… let op, dan pas krijgen we weer echte natuur, dus niet in samenwerking met die boer, nee… want die heeft het – volgens hen – blijkbaar eeuwenlang ‘verkeerd’ gedaan, maar ‘Nieuwe natuur’ regelrecht vanaf de computergestuurde tekentafel!

Enorme graafmachines worden ingezet om al die ‘vruchtbare’ grond,af te graven en te verwijderen – Foto: ©Louis Fraanje

Enorme graafmachines worden ingezet om al die ‘vruchtbare’ grond,af te graven en te verwijderen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

De grote vraag blijft natuurlijk:  “Willen wij als Veluwenaren dit eigenlijk allemaal wel?”
Zo ja, dan blijven we met de armen over elkaar zitten en laten wij het allemaal gebeuren.
Zo nee, dan zullen u en ik als echte Veluwenaren in actie moeten komen en onze stem laten horen, voordat ons prachtige Veluwse landschap – letterlijk en figuurlijk – veranderd zal zijn in een wildernis!

Tekst: ©Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/10/05/waarom-nieuwe-natuur/