Vlinders kleuren onze dag

Veluwenaar en natuurliefhebber Louis Fraanje

Veluwenaar en natuurliefhebber Louis Fraanje

Buitenleven in bos en veld…

Een tijdje geleden werden wij op een zonnige dag verrast door deze drie vlindersoorten, namelijk Atalanta, Dagpauwoog en Kleine vos.

Atalanta

Als eerste de bekende Atalanta vlinder, waar we al meerdere keren over geschreven hebben.
Van alle vlinders, heeft de Atalanta wel een heel apart plekje in ons hart en hierin zijn we niet de enige, want regelmatig bereiken ons berichten van andere natuurliefhebbers, die hetzelfde gevoel ervaren bij deze vlinder.

Trekvlinder

De Atalanta is een trekvlinder, die in het voorjaar vanuit Zuid-Europa naar Nederland vliegt. Het is een veelvoorkomende vlinder, die je in heel Nederland tegenkomt. De vlinder plant zich in Nederland voort. Als het in het najaar te koud wordt, vertrekken de meeste weer richting het zuiden. Een deel van de vlinders probeert te overwinteren in Nederland, maar meestal met weinig succes. (Bron: Natuur dichtbij)

De Atalanta is een vlinder, die een speciaal plekje in ons hart heeft - Foto: ©Louis Fraanje

De Atalanta is een vlinder, die een speciaal plekje in ons hart heeft – Foto: ©Louis Fraanje

Dagpauwoog

De tweede in dit rijtje is de prachtige Dagpauwoog, deze kleurrijke vlinder hebben wij gelukkig ook regelmatig zien vliegen en kunnen fotograferen.
Als je goed kijkt, dan ontdek je duidelijk de ogen, die je ook in de veren van de pauwen kunt zien, vandaar ook haar naam.
De dagpauwoog is een vrij algemene dagvlinder in ons land en is één van de bontst gekleurde vlinders in Europa, ze overwintert als vlinder en komt in het voorjaar als een van de eerste weer tevoorschijn.

Als je goed kijkt, dan ontdek je duidelijk de ogen, die je ook in de veren van pauwen ziet- Foto: ©Louis Fraanje

Als je goed kijkt, dan ontdek je duidelijk de ogen, die je ook in de veren van pauwen ziet- Foto: ©Louis Fraanje

Kleine vos

De laatste is de Kleine vos, ook een bekende vlinder bij ons, maar die hebben we veel minder vaak gezien, helaas.  De Kleine vos komt verspreid voor van Noord-Scandinavië tot de zuidelijke delen van Spanje en van de kust van Frankrijk tot Japan. Bij ons is de Kleine vos een standvlinder, die je vrijwel overal kan waarnemen. Ruigtes, tuinen, bosranden en bermen zijn belangrijke leefgebieden van de Kleine vos, zolang er maar voldoende nectar aanwezig is. De Kleine vos overwintert als vlinder in schuren, tuinhuisjes en stallen. (Bron: Natuurpunt)

De Kleine vos is ook een bekende vlinder bij ons, maar die hebben we veel minder vaak gezien- Foto: ©Louis Fraanje

De Kleine vos is ook een bekende vlinder bij ons, maar die hebben we veel minder vaak gezien- Foto: ©Louis Fraanje

Wereldwijd

Hierbij hebben we maar een klein tipje van de vlindersluier opgelicht, vooral als je bedenkt dat er nu op de hele wereld ongeveer 165.000 vlindersoorten zijn gevonden op elk continent, behalve op Antarctica. Vlinders zijn er in allerlei soorten en maten en in een grote verscheidenheid aan kleuren.

Tenslotte

Het klinkt een buitenstaander misschien wat vreemd in de oren, maar wij hebben als echte natuurliefhebbers, een extra plekje in ons hart voor deze kleine fladderaars tussen de bloemen en we hebben het afgelopen seizoen weer volop genoten van dit bijzondere en kleurrijke volkje!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/10/04/vlinders-kleuren-onze-dag/