Zomaar wat zwerven Deel 154

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Vrijdag 28 juli 2023 –  “Twee keer ‘oog in oog’ met een groene kikker”

Onlangs waren Fransien en ik aan het struinen in de regio en ontdekten bij een waterpoel, dat wij vanuit het groene water door maar liefst vier bolle ogen in de gaten werden gehouden. Het bleek slechts één groene kikker.
Op zich misschien niet zo spectaculair, maar Fransien was getroffen door de weerspiegeling en de verschillende tinten groen en maakte een foto vanuit een hele lage positie, zodat zij de vier bolle ogen van de kikker, treffend wist te vangen!

Een erg grappig gezicht, zo'n groene kikker met die twee bolle ogen zo vlak boven het groene water! - Foto: ©Fransien Fraanje

Een erg grappig gezicht, zo’n kikker met die twee bolle ogen zo vlak boven het groene water! – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurweetje

Er zijn 3 verschillende soorten groene kikkers:
1 – Poelkikker of kleine groene kikker (Pelophylax lessonae)
2 – Meerkikker of grote groene kikker (Pelophylax ridibundus)
3 – Bastaardkikker of middelste groene kikker (Pelophylax klepton esculentus), duizenden jaren geleden ontstaan door een kruising tussen de poelkikker en de meerkikker
De drie soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze hebben alledrie zwarte vlekken en op de rug een lichtgroene streep. De poelkikker is tijdens de paartijd wat geler.
.
De voortplanting is van april tot juli.
.
Groene kikkers kunnen met het roepen om een vrouwtje behoorlijk kabaal maken, de bekende kikkerconcerten. Er zijn liefhebbers die daar het raam voor openzetten, anderen doen geen oog meer dicht. Ze maken het geluid met behulp van 2 uitwendige kwaakblazen. Lees ook: Blaaskaak in een boerensloot
.
Die uitstulpende zijdelingse kwaakblazen - Foto: ©Louis Fraanje

Die uitstulpende zijdelingse kwaakblazen – Foto: ©Louis Fraanje

Eiklompen
.
Groene kikkers leggen meerdere kleine eiklompen wat dieper in het water. De eitjes zijn tweekleurig, de kant die ongeveer een uur na de afzet naar boven komt te liggen is donkerbruin, de andere kant is roomkleurig. Omdat de watertemperatuur in het late voorjaar hoger is ontwikkelen de eitjes sneller dan die van de bruine kikker. Al na een paar dagen kunnen de larven vrij rondzwemmen.
.
Kikkervisjes
.
De kikkervisjes van groene kikkers kunnen behoorlijk groot worden, gemiddeld hebben ze een lengte van 4 tot 8 cm, soms groeien ze uit tot wel 18 cm.
Een aantal kikkervisjes begint pas in augustus-september met de metamorfose en sommigen overwinteren als kikkervisje. Die gaan dan het volgend voorjaar gewoon verder met de metamorfose.
.
.

*******************************************************************************************************************************

Zaterdag 29 juli 2023 –  “De heide komt in bloei op de Veluwe”

‘s Middags zwierven Fransien en ik over de Noord-Veluwe en ook al wisselden zo en regen elkaar af, hebben wij genoten van de beginnende heidebloei.
Op de Elspeetse Heide tussen Elspeet en Vierhouten zagen we in de verte ook nog de schaapskudde met twee herders. De bekende schaapskudde, waarmee vroeger generaties lang de schepersfamilie Mouw over de heide zwierven, helaas is dat verleden tijd!

De Veluwse struikheide(Calluna vulgaris) begint paars te kleuren - Foto: ©Fransien Fraanje

De Veluwse struikheide(Calluna vulgaris) begint paars te kleuren – Foto: ©Fransien Fraanje

In de verte zagen wij de herders met hun Elspeetse schaapskudde zwerven - Foto: ©Fransien Fraanje

In de verte zagen wij de herders met hun Elspeetse schaapskudde zwerven – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Maandag 31 juli 2023 – VELUWE – “Bonte berm geeft kleur aan onze omgeving!”

Onlangs plaatste ik een foto van een kleurrijke bonte berm, die wij onderweg op een van onze zwerftochten in de regio gemaakt hadden. Vandaag op deze wat regenachtige maandagmorgen en tegelijkertijd de laatste dag van juli, hebben wij er weer een mooi stukje van uitgelicht.
KLEURENSPEL
Gewoon om iedereen nog even te laten genieten van dit prachtige kleurenspel met deze bloeiende Kattenstaarten en direct er achter het weelderige geel van de Grote Wederik.

– Foto: ©Louis Fraanje

Blij en gelukkig

Zo’n kleurrijk hoekje ergens langs de weg in het boerenland op de Veluwe, maakt natuurmensen als wij echt blij en gelukkig, want het zijn nou juist dit soort dingen, die het verschil kunnen maken bij het beheren van ons Veluwse boerenlandschap! Geniet er van, zouden wij zeggen!

Het dichte wolkendek brak open en de hemel ontvouwde een prachtig tafereel voor onze ogen- Foto: ©Louis Fraanje,

Het dichte wolkendek brak open en de hemel ontvouwde een prachtig tafereel voor onze ogen- Foto: ©Louis Fraanje,

Bijzondere avondlucht

Na alle bewolking en veel regen, klaarde het om 21.25 uur een beetje op. Het dichte wolkendek begon op te breken en de hemel ontvouwde een prachtig tafereel voor onze ogen.
Een bijzonder kleurig schouwspel als afsluiter van deze regenachtige laatste dag van juli, waar wij met volle teugen van genoten hebben!🙏

Lees ook: Zomaar wat zwerven Deel 155

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/08/14/zomaar-wat-zwerven-deel-154/