Zomaar wat zwerven Deel 150

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Zaterdag 8 juli 2023 – “Blauwe vlinder brengt ons in vervoering”

Wat een prachtige vlinder is het toch, dan hebben we het over ons Icarusblauwtje / Polyommatus icarus. Deze vlinder is het algemeenste blauwtje in Nederland en komt voor op kruidenrijke graslanden en ruigten. Zo kwamen wij het blauwe vlindertje tegen op een weggetje dat dwars door de weilanden liep, waar het van bloem tot bloem vloog. De vlinder mag dan vrij algemeen zijn, wij vinden hem gewoon schitterend…

Het Icarusblauwtje van boven gezien – Foto: ©Louis Fraanje

Het Icarusblauwtje van boven gezien – Foto: ©Louis Fraanje

Helder blauw

Zo’n helderblauwe vlinder brengt kleur tussen het groen, ze zijn ook vernoemd naar die helderblauwe bovenzijde van de voorvleugels. Bij het vrouwtje van het Icarusblauwtje heeft de voorvleugel een variabele hoeveelheid bruin.
Je herkent het Icarusblauwtje het gemakkelijkst aan de onderzijde van de vleugels, goed te zien wanneer de vlinder met de vleugels gesloten zit. Naast een zwart vlekkenpatroon zitten er dichtbij de vleugelrand ook oranje vlekjes.

Hier met dichtgevouwen vleugels, aan de onderkant zie je een prachtig gekleurd palet – Foto: ©Louis Fraanj

Hier met dichtgevouwen vleugels, aan de onderkant zie je een prachtig gekleurd palet – Foto: ©Louis Fraanj

*******************************************************************************************************************************

Zaterdag 8 juli 2023 – Herinnering aan Hubertus

Ik kreeg een herinneringsfoto van edelhert Hubertus, een foto die vandaag precies 4 jaar geleden op maandag 8 juli 2019 gemaakt is.
Hubertus was een bijzonder hert dat ook nu nog steeds bij mij en anderen nog altijd de emoties los maakt. Meer: Als je mensen leert kennen, ga je van dieren houden!

"Hubertus", die tussen de bomen stond, in het sfeervolle strijklicht van de avondzon - Foto: ©Louis Fraanje

“Hubertus”, die tussen de bomen stond, in het sfeervolle strijklicht van de avondzon – Foto: ©Louis Fraanje

Bewuste ontmoeting

Wij waren die bewuste avond met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe en ter hoogte van De Bunt hadden we weer eens een ontmoeting met “Hubertus”, die tussen de bomen stond, in het sfeervolle strijklicht van de avondzon. Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Zondag 9 juli 2023 – “Verwondering om een Atalanta vlinder”

Toen Fransien en ik vanmorgen buiten kwamen, werden wij verrast door een Atalanta vlinder, die daar heerlijk in het zonnetje zat en plotseling opvloog en op mijn broekspijp ging zitten. Dan wordt je als het ware overrompelt door het geluk, maar voordat je goed en wel de camera ter hand hebt, zit de vlinder alweer op de stoep. Zoiets is toch geweldig, zo’n ontmoeting vlak voor je huisdeur en net voordat we op weg gingen naar de Bethelkerk!

Dominee Gert Beekman op de preekstoel en de Atalanta vlinder op de stoep - Foto: ©Louis Fraanje

Dominee Gert Beekman op de preekstoel en de Atalanta vlinder op de stoep – Foto: ©Louis Fraanje

Eredienst Bethelkerk Gemeente Ede

Vanmorgen een prachtige Eredienst meegemaakt onder leiding van onze vriend en dominee D.G.R.A. Gert Beekman.  Tijdens deze dienst werden er drie kinderen gedoopt, namelijk: Daniël Busstra, Rafael Vlot en Vere Wilbrink. In deze dienst las dominee Beekman uit Titus 3, 1-7. die hij op een prachtige manier verwerkt had in zijn preek.
Ook werden de kinderen in de kerk betrokken bij de bediening van de Heilige Doop en konden zittend naast het podium, alles van dichtbij meemaken, waarbij ze gezamenlijk de doopouders het prachtige lied: “Jezus is de Goede Herder” toezongen. Fransien en ik hebben samen echt weer genoten!

Klik op de url om de dienst te bekijken en beluisteren: https://kerkdienstgemist.nl/…/recording/168888780001907

*******************************************************************************************************************************

Maandag 10 juli 2023 – “Verwondering is het begin van alle wijsheid!” – Tekst Aristoteles

Wat kun je toch ontzettend blij worden van zoveel moois, al die schitterende natuurmomenten, die je meemaakt en vast kunt leggen op de gevoelige plaat, om er ook anderen van mee te kunnen laten genieten.
Het blijft ons steeds weer verwonderen en die verwondering willen wij graag delen met anderen, daar worden wij samen echt blij van.
Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust, dat we aan het pronken zijn met een andermans veren… en dan ANDERMANS met hoofdletters, waarmee wij onze Schepper van al dat moois bedoelen!

De roze urnvormige bloemetjes van de bloeiende dopheide - Foto: ©Fransien Fraanje

De roze urnvormige bloemetjes van de bloeiende dopheide – Foto: ©Fransien Fraanje

Dopheide in bloei

Op de Veluwse heide en dan vooral op plaatsen waar het wat natter is, kunnen we weer genieten van de mooie bloemtrossen van de Gewone dopheide. De roze urnvormige bloemetjes zijn wat kleiner dan een centimeter en zitten – soms met een groot aantal bij elkaar – aan de bovenzijde van de licht groene stengels.
Voor ons zijn deze prachtige lila-paarse bloemetjes eigenlijk altijd weer een mooie voorbode, omdat daarna in augustus de Struikheide in bloei komt. Dan is het helemaal prachtig met die uitgestrekte paars bloeiende heidevelden toe aan de horizon!

*******************************************************************************************************************************

Maandag 10 juli 2023 – “Atalanta vlinder was er weer!”

Vanmiddag waren wij op de begraafplaats in Barneveld, op bezoek bij het graf van mijn ouders en opa en oma Fraanje. Ook zijn we op zoek gegaan naar het graf van boswachter Henk Hazeleger, die destijds op ‘Jachtlust’ in het Kallenbroek woonde en in 1997 is overleden. Ik heb dierbare herinneringen aan hem en hoop binnenkort hier ook iets over te schrijven.

Louis & Louis

Daarnaast moet ik ook terugdenken aan mijn inmiddels overleden neef Louis den Hertog, op zaterdag 8 juli jl, was zijn geboortedag en wij waren van hetzelfde geboortejaar 1949. Hij overleed op dinsdag 13 augustus 2019, inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden!

Atalanta vlinder

Terwijl wij dicht in de buurt van boswachter Hazeleger zijn graf waren gekomen, vloog er ineens een vlinder over ons heen en ging tegenover ons in een conifeer zitten.
“Dit is dan de tweede keer, dat een Atalanta vlinder ons gezelschap komt houden!” zeg ik tegen Fransien. “Want gistermorgen heette hij ons ook al welkom voor het huis, wat bijzonder!”

Vloog er ineens een vlinder over ons heen en ging tegenover ons in een conifeer zitten - Foto: ©Louis Fraanje

Vloog er ineens een vlinder over ons heen en ging tegenover ons in een conifeer zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Levensreis

Wij hebben iets met deze vlindersoort, mede ook omdat de Atalanta vlinder in het bijzonder wordt gezien als een symbool van wedergeboorte en vernieuwing, van pop naar vlinder zoals dat ook bij zijn soortgenoten het geval is. Maar… er komt nog eens bij, dat deze vlinder een van de weinige soorten is, die in staat is om lange afstanden af te leggen. Zo’n lange reis wordt dan ook vaak gezien als een reis van vernieuwing, die leid naar een nieuw begin. een mooie vergelijking met ons leven, wij zijn ook op reis en moeten ook ‘wedergeboren’ worden en het oude leven achter ons laten, om klaar te zijn voor een ‘Nieuwe’ aarde!🙏

Natuurweetje

De Atalanta (Vanessa atalanta) of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in België en Nederland. In Noord-Europa is het een van de laatste vlinders die gezien kan worden voor de winter begint. In het zuiden vliegt de vlinder ook op zonnige winterdagen.(Bron: Wikipedia) 

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 11 juli 2023 –  “Wolken en windveren boven het veen”

Vanmiddag hebben wij nog even op de Harley Trapson een rondje door het Binnenveld gemaakt en ter hoogte van de Spitsbergenweg genoten van de mooie wolkenlucht met veel windveren.
Het is altijd weer genieten van zo’n helderblauwe lucht vol met wolkenpartijen en windveren, waar tussen wij links op de foto nog ergens een groot wit kruis ontdekten.🙏

Wolken en windveren boven het veen - Foto: ©Louis Fraanje

Wolken en windveren boven het veen – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven Deel 151

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/07/21/zomaar-wat-zwerven-deel-150/