De indrukwekkende rol van een edelhert in Psalm 42

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

‘t Hijgend hert der jacht ontkomen…

Psalm 42 is een psalm uit het Boek der Psalmen, een van de oudtestamentische Bijbelboeken.
Het is mijn lievelingspsalm deze Psalm 42 en daarbij vindt ik het één van de mooiste psalmen en dan ook alle verzen, waarbij natuurlijk het eerste vers mij het meest aanspreekt, omdat daarin het edelhert zo’n indrukwekkende rol vervult.

Verlangen

Daarnaast is het ook een psalm die wereldwijd bekendheid geniet, vooral de eerste regel van deze psalm: ‘t Hijgend hert, der jacht ontkomen’. Uiteraard niet alleen in deze ene regel, maar in de hele psalm weerklinkt het verlangen naar God zo overduidelijk door.
Telkens weer als ik deze psalm mag zingen, wordt ik erdoor geraakt en komen er emoties bij mij los, die ik soms moeilijk kan bedwingen, een geweldig gevoel.

 Edelhert in de bronsttijd tijdens zonsondergang op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Edelhert in de bronsttijd tijdens zonsondergang op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

‘t Hijgend hert der jacht ontkomen,
schreeuwt niet sterker naar ‘t genot
van de frisse waterstromen,
dan mijn ziel verlangt naar God!
Ja mijn ziel dorst naar den Heer,
God des levens ach wanneer,
zal ik naderen voor Uw ogen,
in Uw huis Uw naam verhogen!

Wie is de schrijver van Psalm 42?

In 1837, tijdens zijn huwelijksreis, schreef Mendelssohn volgens eigen zeggen, zijn beste religieuze compositie, Psalm 42, voor zangsolisten, koor en orkest: Wie der Hirsch schreit (‘t Hijgend hert, der jacht ontkomen), volgens de woorden van Martin Luther (1483 – 1546).

Evenals een moede hinde

In mijn beleving heeft de oude versie van Psalm 42 met de prachtige titel: ”t Hijgend hert der jacht ontkomen’, de voorkeur, maar inmiddels is er sinds 1967 een nieuwere berijming met als titel: ‘Evenals een moede hinde naar het klare water smacht’.

Een eenzame hinde aan de bosrand op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Een eenzame hinde aan de bosrand op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Evenals een moede hinde,
naar het klare water smacht.
Schreeuwt mijn ziel om God te vinden,
die ik ademloos verwacht.
Ja ik zoek Zijn aangezicht,
God van leven God van licht.
Wanneer zal ik Hem weerloven,
juichend staan in Zijn voorhoven?

Kritisch

Het ontstaan van die nieuwe versie van 1967 heeft heel wat voeten in de aarde gehad, want de hervormde en gereformeerde synode waren nogal kritisch op de versie die ze in het ‘groene boekje’, de proef uit 1961, voorgeschoteld kregen. Volgens hen moest er nog heel veel aan veranderen.
Het voert te ver, om dit allemaal hier uit de doeken te gaan doen, wij hebben er in ieder geval geen problemen mee, om ook zo af en toe deze nieuwere versie te zingen.

********************************************************************************************************************************

Bekijk en beluister: ‘t Hijgend hert – Psalm 42 : 1, 4 en 5 gezongen door Andries Stigter. Opgenomen in de Oude Kerk te Lunteren op vrijdagavond 30 september 2022 tijdens het Bemoedigingsconcert voor de boeren en de visserij. Samenzangavond onder begeleiding van organist Martin Mans

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/07/22/de-indrukwekkende-rol-van-een-edelhert-in-psalm-42/