Zomaar wat zwerven Deel 149

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Maandag 3 juli 2023 – “Boeren en landschap”

Wat mij nou juist zo aantrekt in Nederland is niet alleen onze natuur, maar vooral ook het prachtige boerenlandschap, dat ook onderhouden wordt door diezelfde boer.
Maar als de overheid dit wanbeleid blijft voortzetten, denk ik dat er geen boer meer zal overblijven in Nederland en boeren hebben we juist hard nodig. En dat niet alleen in ons land, maar in de hele wereld, tenminste als wij de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden!

Onze boeren moeten blijven - Foto: ©Louis Fraanje

Onze boeren moeten blijven – Foto: ©Louis Fraanje

Aarde en landbouw

Als Nederlander kunnen wij het ons niet veroorloven, om de vruchtbaarste grond van Europa op te offeren voor andere doeleinden, want van de gehele aardoppervlakte is maar 14 % landbouwgrond. Op de helft van die 14% landbouwgrond in de wereld wil alleen maar gras groeien en daar maken de dieren hoogwaardig voedsel van zoals vlees melk en eieren.
Op deze gronden kun je geen gewassen verbouwen voor de mens, anders hadden de boeren dat zeer zeker wel gedaan, onder meer omdat ze daar meer aan kunnen verdienen.
Daarom moeten wij zuinig zijn op onze boeren en moeten ze blijven!
(Bron: Henk Oonk/DalfsenNet) 

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 4 juli 2023 – “Dromen bij volle maan”

Afgelopen nacht was het weer volle maan, officieel eigenlijk al gisteren vanaf het middaguur, maar vannacht dus ook duidelijk zichtbaar. Vaak heeft dit tot gevolg dat je soms vreemd gaat dromen, omdat de volle maan namelijk invloed heeft op jouw slaap wat betekent dat je aankomende dagen misschien wel heel vreemd gaat dromen. De volle maan heeft namelijk invloed op jouw tijdens het slapen.

 

Wetenswaardig

Ik las ergens op het internet, dat bij de volle maan de productie van het hormoon melatonine verstoord wordt. Normaal zorgt melatonine ervoor dat we slaperig worden.
Daarnaast duurt de REM-slaap tijdens de volle maan gemiddeld dertig minuten langer. Tijdens deze fase zijn je hersenen druk bezig met informatie te verwerken, waardoor je veel droomt.
De volle maan geeft veel energie, goed voor je creativiteit natuurlijk, maar het kan er ook voor zorgen dat je onrustig wordt, of sneller emotioneel, geïrriteerd of gefrustreerd raakt.

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 5 juli 2023 – “Fladderende vlinder in de lens”

Op zo’n regenachtige en winderige dag als vandaag zal je ze niet zien, daarom dan maar even hier op mijn facebook ervan genieten.
Zomaar ineens wordt je gegrepen door zo’n fladderende witte vlinder, die van bloem naar bloem vliegt en als ze dan even blijft zitten, moet je er als de kippen bij zijn, om te zien hoe vernuftig haar roltong wordt uitgerold en zij het onderste uit de bloem haalt.
Telkens weer een wonder op zich en zeker als je er met je neus(lens) bijna bovenop staat, dan gaat er een wereld voor je open!

Hoe vernuftig haar roltong wordt uitgerold en zij het onderste uit de bloem haalt – Foto: ©Louis Fraanje

Hoe vernuftig haar roltong wordt uitgerold en zij het onderste uit de bloem haalt – Foto: ©Louis Fraanje

Klein koolwitje

Het klein koolwitje komt voor in alle habitattypen waar ook zijn waardplanten aangetroffen kunnen worden. Je kunt hem tegenkomen in tuinen, parken, graslanden, op de heide en in bossen. Naast een breed spectrum van kruisbloemigen worden de eitjes ook afgezet op reseda-soorten. De rupsen groeien zeer snel en kunnen onder gunstige omstandigheden al na twee weken verpoppen. De pop is een gordelpop. De pop overwintert. Het klein koolwitje vliegt in meerdere generaties per jaar. Het aantal generaties hangt af van de geografische ligging en hoogte van het vliegterrein en de duur van de zomer. (Bron: Soortenbank.nl)

Oorzaak en gevolg

Wat is de oorzaak en het jaarlijkse verschil in vlinder soorten en aantallen in den lande? Dat moet gezocht worden in koude, regen en wind. Hiervan zijn m.n. trekvlinders als Atalanta en Distelvlinder afhankelijk. Zij overwinteren respectievelijk in Zuidelijke landen van Europa en Noord Afrika. Indien in het voorjaar de klimatologische omstandigheden (zoals voornoemd) lees: langdurig extreem winterweer, langdurige regenval en tot overmaat van ramp een regelmatige krachtige tot stormachtige verkeerde windrichting, dan is het uiteraard ongunstig voor deze trekkers om naar Noordelijke streken te trekken. Dan blijven ze door overmacht hangen in met name Spanje en Frankrijk.
(Bron: Vlinderstichting)

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 6 juli 2023 – Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

“Dromen zijn de zaden van verandering, niets groeit zonder zaad en niets verandert zonder droom!” – Indianenwijsheid.

We hebben het onlangs over dromen gehad bij de ‘volle maan’ en hoe dat dan soms erg verwarrend of verontrustend kan zijn.
Toch is er ook een hele andere kant aan het verhaal over dromen, daar zijn vele voorbeelden van bekend in onze wereld, maar ook en niet in het minste zelfs in de bijbel.
Dat is ook helemaal niet zo vreemd, want hoe vaak wordt er niet gezegd: “Je droom verwezelijken.” Of deze: “Een droom wordt werkelijkheid!”

Edelhert in de avond op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Edelhert in de avond op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Zaden

Je hebt een prachtig doel voor ogen en je bent er bijna dag en nacht mee bezig, dan worden – onbewust – de zaadjes gelegd voor die droom en zullen ze vroeg of laat ‘ontkiemen’ en uitgroeien tot ware werkelijkheid!
Dit is natuurlijk geen garantie, dat alle dromen ook daadwerkelijk uit zullen komen, maar de talloze voorbeelden uit het verleden zijn de stille getuigen hiervan, niks meer en niks minder!

Lees ook: Zomaar wat zwerven Deel 150

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/07/14/zomaar-wat-zwerven-deel-149/