Twello en haar prachtige Havekes Mölle

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Een feest van herkenning in de Mölln Schure met gelijkgestemden…

Afgelopen woensdag 22 maart 2023  waren waren Fransien en ik ‘s middags te gast bij de Senioren in de Mölln Schure (Molenschuur) aan het Havekespad in het prachtige Veluwse dorp Twello.

Plat praoten

Een supergezellige middag waar wij met veel plezier op terugkijken., want wat is het toch heerlijk om in je eigen Veluwse taal ‘plat te praoten’, over ‘vrogger’ de natuur en het platteland.
Het was echt een feest van herkenning, om met gelijkgestemden in je eigen ‘moerstaal’, gesprekken te kunnen voeren en herinneringen op te halen, het voelt als een diepe verbondenheid!

De Havekes Mölle met ernaast de Mölln Schure aan het Havekespad in Twello – Foto: ©Louis Fraanje

De Havekes Mölle met ernaast de Mölln Schure aan het Havekespad in Twello – Foto: ©Louis Fraanje

Havekes Mölle

Direct ernaast staat een prachtige molen met de evenzo schitterende naam “Havekes Mölle”. Deze in 1898 gebouwde windmolen aan het Havekespad, vervangt een eerdere bouwvallig geworden standerdmolen uit de 14e eeuw op dezelfde plaats. De stellingmolen bestaat uit een achtkante houten molen, geplaatst op een gemetselde achtkante voet.

De Havekes Mölle te Twello gemeente Voorst is de enig overgebleven windkorenmolen van Twello. Ieder zaterdag is de molen geopend om u te ontvangen voor een rondleiding of een bezoek aan de winkel.

Meer info: Havekes Mölle

*******************************************************************************************************************************

Molen- en wiekentaal

 

Uitleg over de stand van de wieken:

1 – Korte rust:
Als de molen voor korte tijd stil staat of de molenaar een paar dagen vrij heeft, heet dat korte rust. Hij zet de wieken dan helemaal recht, het is dan net een plusteken. De molenaar wil mensen in de omgeving hiermee laten zien dat hij rust houdt.

2 – Lange rust:
Als er in de zomerperiode weinig of niet wordt gemalen, heet dat lange rust. Om mensen in de omgeving te laten weten dat de molen voor langere tijd niet maalt, zet de molenaar de wieken schuin, in de lange ruststand. De wieken lijken nu net een kruis.

3 – Vreugdestand:  Is er een bruiloft, geboorte, verjaardag of mooi jubileum? Als er iets leuks of speciaals gebeurt, wil de molenaar laten zien dat hij blij is en zet hij de wieken van zijn molen in de vreugdestand.

Hoe je die herkent? In de vreugdestand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar links.

 4 – Rouwstand:
Als er iemand is overleden, zet de molenaar de wieken in de rouwstand. Iedereen weet dan dat er een dierbare van de molenaar is overleden. In de rouwstand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar rechts. Het is daarnaast gebruikelijk de molen in de rouw naar het huis van de overledene te richten.

Bron en meer informatie: ‎ Stichting Vrienden van de Gelderse Molen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/03/23/twello-en-haar-prachtige-havekes-molle/