Dierenbescherming geldt blijkbaar niet voor moeflons

Wolf doodt schapen en moeflons, voorpagina nieuws…

*******************************************************************************************************************************

Dierenbescherming geldt blijkbaar niet voor Moeflons

Om boos en tegelijkertijd verdrietig van te worden, als je in de Barneveldse Krant van woensdag 22 maart jl. het artikel leest ‘Wolf dood schapen en moeflons’ . Volgens een terreinbeheerder van de GLK (Stichting Geldersch Landschap en Kastelen) is de kudde moeflons in het Wekeromse Zand inmiddels al gehalveerd! En zijn afgelopen maandag ook nog eens zeven schapen gedood in een nabijgelegen weiland, dat een boer pacht van GLK.

In het Wekeromse Zand gaat het om een kudde van tussen de vijftig en tachtig dieren, mede afhankelijk van het aantal jongen dat jaarlijks wordt geboren,” zegt woordvoerster van GLK Ine Haanappel. Om daarna gewoon ook even heel nuchter en zakelijk aan te geven, dat inmiddels de helft van de kudde al is gedood!

Tja, opperde men eerder al, “We hebben nu te maken met de terugkeer van de wolf. Deze soort is beschermd en dus wil en kan GLK het natuurlijk proces niet verstoren. Het mogelijk verdwijnen van de moeflon zou wel jammer zijn voor het publiek, gezien de grote belangstelling voor excursies naar deze schuwe dieren.”

Het restant van de eens zo prachtige moeflonram – Foto: ©Jolanda Dekker

Het restant van de eens zo prachtige moeflonram op de Veluwe – Foto: ©Jolanda Dekker

Meten met twee maten bij wolf en moeflon…

Als je zoiets als hierboven van een natuurbeschermingsorganisatie als GLK leest, dan zakt je de moed wel in de schoenen. De moeflons, die juist door hun begrazingsgedrag, dit kleinschalige natuurterrein goed openhouden en ook nog binnen een afrastering lopen, gewoon op laten vreten door de wolf. Dat gaat mij als natuur- en dierenliefhebber nou net iets te ver, blijkbaar kiest men in het geval van de moeflon, liever voor een roofzuchtig dier als de wolf, dan dat men ook maar iets wil doen voor de bescherming van de moeflon.

Moeflons zijn en blijven toch schitterende dieren – Foto: ©Louis Fraanje

Absurd

En het steeds geopperde verhaal dat de moeflon een exoot is en daarom domweg uitgemoord mag worden door diezelfde wolf, is een absurde gedachte, want hoeveel exoten lopen er niet rond in onze natuur?
Dan heb ik meer respect voor de mensen van Het Nationale Park de Hoge Veluwe, die proberen zich, ondanks alles, in ieder geval toch sterk te maken voor het behoud van dit prachtige en ook nuttige dier, als de moeflon.

Jammer

Ik heb niets tegen de wolf, maar ik denk dat in ons piepkleine. verknipte en over-gecultiveerde landje, de wolf eerder ‘verstoring’ geeft, dan de moeflon!
Mede daarom vindt ik het dan ook erg jammer dat juist een ‘beheerder’ als het GLK, die ook veel boeren heeft als pachters, bij dit probleem liever de andere kant opkijkt, dan zich zorgen maakt om dit dierenleed!

Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting

*******************************************************************************************************************************

Ook in de Barneveldse Krant

Ook in de Lunterse Krant

*******************************************************************************************************************************

Hindernissen zoals hoge hekken, houden die wolven echt niet tegen. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/03/23/dierenbescherming-geldt-blijkbaar-niet-voor-moeflons/