Ooievaars bouwen aan de toekomst!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Vogelleven in de lens gevangen…

Het is druk in het buitengebied, overal om ons heen zien we allerlei dieren, die elkaar hun liefde betuigen. Zo ook in het buitengebied van de gemeente Ede , namelijk het Binnenveld. Daar troffen wij vlakbij een oude boerderij – op grote hoogte – een ooievaarsnest dat inmiddels alweer vele jaren bewoond wordt door een ooievaarsechtpaar, die druk bezig waren met hun nest in orde te maken. Heel vaak komen ze weer terug op hun oude nest, dat ze het jaar daarvoor hebben verlaten.

Zo weer wat gratis bouwmateriaal gehaald in het weiland van de boer - Foto: ©Louis Fraanje

Zo weer wat gratis bouwmateriaal gehaald in het weiland van de boer – Foto: ©Louis Fraanje

Met eigen vervoer in snavel - zonder vervuilende motoren - opstijgen naar huis toe - Foto: ©Louis Fraanje

Met eigen vervoer in snavel – zonder vervuilende motoren – opstijgen naar huis toe – Foto: ©Louis Fraanje

Snavelgeklepper

Als de ooievaar het nestmateriaal heeft afgeleverd, wordt het meteen goedgelegd door de partner, dat wordt ook beantwoord met snavelgeklepper. En als er genoeg geklepperd is, dan beduidt het mannetje haar dat hij het graag eventjes wat hogerop zoekt, met andere woorden er moet voor het nageslacht gezorgd worden. Dat was nu niet het geval, maar we hebben dit vaak gezien.
Als twee ooievaars op het nest zitten, verklaren ze elkaar hun “liefde” met spectaculair snavelgeklepper. Ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar wel aan het nest. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven. Een ooievaar is vruchtbaar vanaf het derde levensjaar.

Tjonge... wat een brede vleugelslag, enorm! - Foto: ©Louis Fraanje

Tjonge… wat een brede vleugelslag, enorm! – Foto: ©Louis Fraanje

Geboorte

Vanouds werd kinderen wijsgemaakt dat baby’s door de ooievaar gebracht werden. Tegenwoordig vindt men dat kinderen de waarheid wel mogen weten, maar nog altijd wordt de geboorte van een kind schertsenderwijs in verband gebracht met ooievaars. Zo zet men een houten ooievaar in de tuin waar een kind is geboren en wordt op geboortekaartjes een ooievaar afgebeeld.

 Aankomst op het nest, terwijl moeders nog bezig is met de schoonmaak - Foto: ©Louis Fraanje

Aankomst op het nest, terwijl moeders nog bezig is met de schoonmaak – Foto: ©Louis Fraanje

Alles gaat volgens de planning en de onderhuurders vliegen ondertussen ook af en aan - Foto: ©Louis Fraanje

Alles gaat volgens de planning en de onderhuurders vliegen ondertussen ook af en aan – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

De ooievaars trekken zich totaal niets aan van het geharrewar in de wereld onder hen, wel of geen klimaat- of stikstofcrisis, ze gaan ‘onbekommerd’ hun gang en dat jaar in jaar uit al eeuwenlang.
Ze hebben ook onderhuurders in de vorm van mussen, maar die mogen gratis meegenieten van hun ruime woning op hoog niveau!
Als ik er zo een tijdje naar sta te kijken, dan zou je er jaloers op kunnen worden, dan denk ik bij mezelf, hoe wonderlijk toch heeft de Schepper dit alles zo gemaakt!

*******************************************************************************************************************************

In de Barneveldse Krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/03/22/ooievaars-bouwen-aan-de-toekomst/