Roofdieren in de winter

Terugblik met een boodschap: “Geef vroeger een toekomst!”

.
Vandaag deze prachtige schoolplaat “ROOFDIEREN IN DE WINTER” – getekend door de bekende Onderwijs-illustrator Marinus Adrianus Koekkoek . Een schitterend stukje cultuurgeschiedenis
.
Geen heden… zonder verleden!
Vroeger op school bij zo’n lesbij zo’n les over de levende natuur, kon ik als kind mijn fantasie de vrije loop laten en borduurde ik verder op het verhaal van meester of juf.  Als ik dit beeld nu weer voor mij zie, dan gaan mijn herinneringen op verre wegen. Daarom ook blijf ik deze verhalen doorvertellen aan de jongeren en geef daarmee het ‘wonderschone’ verleden een toekomst!
.
Marinus Adrianus Koekkoek werd geboren in Amsterdam op 29 januari 1873 en daar overleden op 30 mei 1944  of M.A. Koekkoek II was een Nederlands tekenaar en schilder van vooral dieren en vogels.
Hij komt uit de schildersfamilie Koekkoek. Zijn overgrootvader was Johannes Hermanus Koekkoek (1778-1851), zijn grootvader was Hermanus Koekkoek (1815-1882), zijn vader was Willem Koekkoek (1839-1895) en zijn broer was Hermanus Willem Koekkoek (1867-1929).
Wintergezicht
.
Een adembenemend wintergezicht, waarbij bos en weide bedolven ligt onder de sneeuw. Een visotter heeft uit een pas gehakte bijt in de beek een rivierbaars gehaald. De hermelijn (links voor de loopplank) deed een vergeefse sprong naar een ijsvogel, die met een visje wegvliegt.
Op de stam van de overhellende beuk loert een bunzing en in de verte zie je kraaien op de besneeuwde weide. Bron: © Noordhoff | Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht
.
Meer weten?
.
Nieuwsgierig geworden naar meer originele schilderijen van Koekkoek? Op https://www.collectienederland.nl  vind je afbeeldingen uit de collectie van uitgeverij Noordhoff.
Of kom langs in het Nationaal Onderwijsmuseum voor een selectie prachtige schoolplaten en ander historisch onderwijsmateriaal!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/02/06/roofdieren-in-de-winter/