Gelukkig Nieuwjaar toegewenst!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Onzekerheid en uitdaging…

Zoals ieder jaar waren er in 2022 naast veel hoogtepunten, ook verdrietige gebeurtenissen, dat heeft u op oudejaarsdag en in alle voorgaande verhalen kunnen lezen. Meer..

Allemaal gebeurtenissen en dingen om gewoon eens even bij stil te staan en te overdenken, veel van al deze dingen vormen ons bestaan in een opgejaagde en onzekere tijd.  Maar… tegelijkertijd is het ook een uitdaging voor 2023, want de tijd staat niet stil en de wereld draait door en wij zullen er samen – bij gezondheid – weer het beste van proberen te maken!

Bewakers van de toekomst…

En vooral ook de omgang met de jongere generatie, spreekt mij heel erg aan, want deze kinderen zijn de bewakers van hun eigen en onze toekomst. Het is daarom dan ook zo ontzettend belangrijk, om hen te vertellen hoe hun voorouders leefden, want… al het nieuwe heeft geen ‘bestaansrecht’, als wij het oude zomaar vergeten. Daarom moeten wij de verhalen blijven doorvertellen, van generatie op generatie!
Want er is een oud gezegde, wat nog altijd hardstikke actueel is: “Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst”.

Het is toch geweldig om je ervaringen met de jeugd te delen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Het is toch geweldig om je ervaringen met de jeugd te delen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Respect

Belangrijkste boodschap voor het nieuwe jaar is, respect voor natuur en milieu, voor elkaar en voor die grote Schepper van dit alles. Mede ook daarom haal ik hier nog even de ‘kringloopgedachte’ aan, want als iedereen maar gewoon op de oude ‘gangbare’ voet door blijft gaan, dan ben je zeker niet een milieubewuste consument.

Doelbewust

Bescherming van natuur en milieu gaat verder en dan met name de samenhang tussen dieren, planten en mensen, een eenzijdige belangenbehartiging, van wie dan ook, is oneerlijk en onjuist. Maar het zal wel de mens moeten zijn, die voor deze garanties zal moeten zorgen. Een goed verantwoord beheer tot behoud van mens, natuur en landbouw, is hierbij noodzakelijk en van levensbelang. Alleen door een doelbewust, eerlijk en respectvol samenspel tussen mens en natuur, heeft het kans van slagen!

Zinvol

Het zal dus nog een hele toer worden om mensen te veranderen, maar… we mogen de moed niet opgeven. Daarom is het heel zinvol, om kinderen alvast op jonge leeftijd aan het denken te zetten en te laten zien, dat niet alles zomaar vanzelf gaat, dat je er wel wat voor moet doen.

En tot besluit wens ik iedereen een heel gezond en gelukkig nieuwjaar toe!

Tekst: ©Louis Fraanje

Zonneharpen in een winters landschap op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Zonneharpen in een winters landschap op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/01/02/gelukkig-nieuwjaar-toegewenst/