Oud kippenhok met een beetje nostalgie…

Een authentiek lessenaarsmodel met hoge ramen…

Jarenlang stond in de bocht van de Nieuwenhuizerweg en Beekhoekweg tussen Lunteren en Renswoude, dit oude houten kippenhok als een stille getuige uit een vervlogen tijd, maar is inmiddels verdwenen.
In december 2007 maakte ik de onderstaande foto van het oude kippenhok, alles er omheen was wit berijpt, een prachtig winters tafereel.

Het oude zwarte kippenhok een authentiek lessenaarsmodel met hoge ramen, die waren verdeeld in enkele rijen houten lijsten waarin dan het ‘kippenhokkenglas’ werd geschoven.
Regelmatig ben ik er voorbij gereden en iedere keer kwamen dan de vele herinneringen aan vroeger weer naar boven.

Water in melkbus

Dan zie ik mijzelf als kleine jongen weer lopen met de lage platte kar met fietswielen, waarop de melkbussen stonden, die ik volgepompt had met water, om de kippen te weteren(water geven). Want in die tijd was er nog geen stromend water, alles ging nog met water uit de pomp. Die pomp stond achter op de deel, meteen rechts bij de grote baanderdeuren.

Dus liep ik met de kar langs de kippenhokken en vulde de drinkbakken met water, om daarna de legnesten te inspecteren en de eieren uit te halen. Bij een brodse(broedse) kip was dat weleens lastig, die pikten dan naar je dat was niet prettig.
Ook de windeieren niet te vergeten, dat waren eieren zonder schaal, dat gebeurde ook weleens, die moest je heel voorzichtig behandelen, want dan kon de boerin er nog een uitsmijter van bakken.
Of…  wat ook wel eens gebeurde, dat de haan jou als een bedreiging ziag en dan vloog hij je onverhoeds aan, maar door al dit soort ervaringen, of eigenlijk moet ik zeggen aanvaringen, wordt je gehard in het boerenleven.

Ratten vangen

Ja.. en ratten waren er ook zeker genoeg, dan stond je met de bezem bij het gat wachten en dan met de bats of de schup, wegwerken zeg ik maar.
Wat ging het toch allemaal anders in die tijd, je groeide er mee op, je wist niet beter. Het vormt je in ieder geval als mens die tegen een stootje kan!

Het oude kippenhok, wit berijpt in de winter december 2007 – Foto: ©Louis Fraanje

Het oude kippenhok, wit berijpt in de winter december 2007 – Foto: ©Louis Fraanje

Vindingrijk

In het kippenhok stond ook een grote meelton, met aan de onderkant een halve tractorband, die als voerbak dienst deed. Ja… een boer was in die tijd aardig vindingrijk, talloze werktuigen, gereedschappen en dergelijke, maakte de boer zelf.
Hard voer, zoals mais of korrels, strooide je gewoon uit over de grond in het hok en dan was het een groot kabaal, er werd gedurig onderling geruzied om het beste plekje.

Met de kippen op stok

’s Avonds gingen de kippen op stok, een langwerpig raamwerk van lange latten, tegen de achterwand getimmerd, waarop de kippen de nacht door konden brengen. Voor de veiligheid van de kippen, werd er gaas onder gespannen, zodat ze er niet tussendoor konden vallen.
Onder het raamwerk lag dan ook de mest, die de kippen produceerden, die moest er dan eens in de zoveel tijd, met de kruiwagen uitgereden worden, dat was best een zwaar karwei voor ons jongens.
Ach… je was van de straat en wat maakt het uit, ik ben er niks rouwig om, ik heb er ontzettend veel van opgestoken, zeg maar gerust een stuk levenservaring mee opgedaan, iets waar ik nu soms met een beetje weemoed op terug kijk!

Lees ook: Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 3

*******************************************************************************************************************************

Extra aanvulling:

Het lessenaarmodel is ongeveer van 1920, er stond een tekening in het schrift van de avondlandbouwschool, die mijn vader volgde als boerenknecht in Langbroek, hij was van 1906, de bekende kap met de knik was een hele verbetering, die zie je nog vrij vaak, vroeger meestal 4 hokken op een rij, 4 keer 200 kippen, de lessenaar is schaars aan het worden, maar ook al gauw 100 jaar.

Tekst: Harry Brons, Voorthuizen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/22/kippenhok-met-een-beetje-nostalgie/