De Oude Kerk in het midden van Lunteren

Een rood gekleurde avondlucht met de kerk als middelpunt…

Ik neem u even mee in mijn terugblik naar maandag 29 november 2011, nu inmiddels alweer – op 1 dag na – zo’n 11 jaar geleden, een dag verschil dus met toen. Op zo’n moment bedenk ik mij vaak, waar blijft de tijd?

Ik liep in de namiddag zo tegen de klok van vijven, op de Jac. Gazenbeeklaan en zag langzaam maar zeker de zon achter de Oude Kerk wegzakken, de brandende kroonluchters in de kerk verspreiden een sfeervol licht, wat door de grote hoge ramen van de kerk nog eens versterkt werd.

Een prachtige verkleurende avondlucht met de kerk als middelpunt... – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige verkleurende avondlucht met de kerk als middelpunt… – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi tafereel

Maar… wat nog mooier was, dat even later een prachtige verkleurende avondlucht, de boomtoppen in een oranje/rode schijnsel zette, een geweldig mooi tafereel wat een diepe indruk op mij maakte.
Omdat wij nu toch in de Adventsweken zitten, is dit niet alleen een terugblik, maar tegelijkertijd ook een mooie vooruitblik naar de komende Kerstdagen, dacht ik zo bij mezelf!🙏

*******************************************************************************************************************************

Een kleurrijke terugblik!

In mijn fotoarchief vond ik nog een mooie silhouetopname van de Oude Kerk in Lunteren en ik vermoed uit december 1997, dus inmiddels alweer 25 jaar geleden.
Het silhouet van de kerk en huizen er omheen steken heel duidelijk af tegen het schitterende avondrood.
De foto is destijds door mij genomen vanaf de Jac. Gazenbeeklaan, waar ik toen regelmatig mijn avondrondje liep met de hond en regelmatig getroffen werd door dit prachtige decor!
Het is de scan van een oude dia, dus kwalitatief geen hoogstandje, maar voor mij van grote waarde, omdat het dorp Lunteren met de Oude Kerk in het middelpunt, een apart plekje in mijn hart heeft!

Het silhouet van de kerk en omringende huizen steekt duidelijk af tegen het schitterende avondrood – Foto: ©Louis Fraanje

Het silhouet van de kerk en omringende huizen steekt duidelijk af tegen het schitterende avondrood – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Witte Kerst

In december 2010 beleefden we in Nederland de mooiste witte Kerst sinds tientallen jaren.

Winters koude maanden in Nederland zijn zeldzaam geworden. Zo zeldzaam zelfs, dat de jongste generatie in Nederland nog geen échte winterse periode als ‘van ouds’ meegemaakt heeft. December 2010 was de laatste maand in Nederland met een negatief maandgemiddelde: de temperatuur in De Bilt kwam toen uit op -1,1 graden. Daarna hadden we nog februari 2012 met een fikse koudegolf, maar doordat de tweede helft van die maand uitzonderlijk zacht verliep kwam het maandgemiddelde toch nog boven nul uit. Sindsdien zijn serieuze winterse perioden verleden tijd en moeten de winterlefhebbers het doen met de bekende “speldenprikjes”. (Bron: Weerplaza.nl)

Sprookjesachtig

Op donderdag 23 december 2010 maakte ik de onderstaande  foto  van de Oude Kerk in Lunteren, net als bij de eerste foto in deze serie, zijn het ook hier weer de brandende kroonluchters in de kerk, die door de grote ramen van de kerk, een sfeervol licht verspreiden.
Alleen nu was het nog mooier, want het sneeuwde en de sfeer was echt adembenemend sprookjesachtig.

Bij al deze prachtige opnames van de Oude Kerk in Lunteren, is vooral de laatste hieronder wel een hele speciale afsluiter en natuurlijk past daar uiteraard een mooie Kerstwens bij!

De Oude Kerk van Lunteren op 23 december 2010 – Foto: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/23/de-oude-kerk-in-het-midden-van-lunteren/