Koning Winter in Barneveld

Het dorp Barneveld en haar kasteel De Schaffelaar

Een winterse terugblik met deze opname van Kasteel De Schaffelaar in Barneveld, die ik maakte op dinsdag 21 december 2010.
In de winter hebben deze gebouwen iets ‘sprookjesachtigs’, vooral als het kasteel en het landschap er omheen, gehuld is in smetteloos wit, dan krijgt het sprookje – als het ware – nog eens een extra dimensie.

Dorp Barneveld

Daarna maakte ik een opname van de oostelijke entree in Barneveld, ik stond nog voor de spoorwegovergang en keek vanaf Kasteel De Schaffelaar in de richting van het dorp. In de winter hebben de huizen en straten iets ‘sprookjesachtigs’, vooral als de kerktoren en het dorp er omheen, gehuld is in smetteloos wit, dan krijgt het sprookje – als het ware – nog eens een extra dimensie.

Kasteel De Schaffelaar in Barneveld ‘sprookjesachtig’ mooi in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

Kasteel De Schaffelaar in Barneveld ‘sprookjesachtig’ mooi in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

Koude decembermaand

Aan het eind van november in 2010 kwam de winter weer terug in ons land en de dagen daarna zette het winterweer door, eerst wat voorzichtig met hier en daar een wit laagje, maar de maand december zou als een zeer koude maand de boeken ingaan, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van -1,1 graad tegen normaal + 4,0 graden. De laatste keer dat december min of meer zo koud verliep, was in 1969.(Bron: KNMI)

De kerktoren en het dorp Barneveld er omheen, gehuld in smetteloos wit – Foto: ©Louis Fraanje

De kerktoren en het dorp Barneveld er omheen, gehuld in smetteloos wit – Foto: ©Louis Fraanje

Midwinter

De nacht van 21 december op 22 december is de langste nacht van het jaar – midwinter, daarna worden de dagen weer langer en ook lichter.
Midwinter, Winterzonnewende, Joel (Yule) of wintersolstitium zijn allemaal benamingen voor het begin van de winter. Midwinter valt op de kortste dag, wanneer de nacht op zijn langst is. Meestal op 21 december (i.v.m. schrikkeljaren soms op 22 december). Na Midwinter zullen de nachten weer korter gaan worden en de dagen langer. (Bron: www.beleven.org)

Joel (Yule)  dit was een periode die ongeveer twee maanden besloeg, van halverwege november tot begin januari en heeft weinig te maken met de wintersolstitium.
Het was de nationaal socialistische “Ersatzreligion” die deze twee samenvoegde en propagandeerde dat dit de oorsprong van kerst was.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/21/koning-winter-in-barneveld/