Avondschemering op de Veluwe

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Tweedonker, tweeduuster en de Oelevlucht…

Een van de mooiste momenten van de dag, het moment als de dag afscheid neemt en langzaam maar zeker de nacht zijn intrede doet. Vroeger noemden ze dat het ‘tweedonker’, of op z’n Veluws het ‘tweeduster’, het moment tussen licht en donker.

Het wordt ook wel de ‘Oelevlucht’ genoemd, omdat op dit moment de uil op jacht gaat. Dan weerklinkt zijn oehoe… geluid door de bomen van het oude dennenbos, voor sommige mensen kan dat dan heel angstaanjagend zijn, maar het hoort er wel helemaal bij.

Avondschemering op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Avondschemering op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Mystieke sfeer

In de avondschemering is het altijd genieten voor ons buitenmensen, er hangt dan een heel bijzondere, bijna mystieke sfeer in de natuur. Dan veranderen de geluiden, er gebeurt gewoon van alles, het kijken wordt nu luisteren, terwijl de ene diersoort zijn of haar slaapplaats op gaat zoeken, gaat de ander juist op pad om zijn kostje bij elkaar te scharrelen.
Reken maar dat er gewerkt wordt in de natuur, ook ‘s nachts is er van alles te beleven, al zien en horen we het niet altijd, het gaat allemaal gewoon door, hoe bijzonder toch dit alles!

*******************************************************************************************************************************

Ook in de Barneveldse Krant!

En Lunterse Krant!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/20/avondschemering-op-de-veluwe/