Achteraf bekeken…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Herinneringen aan vroeger…

Al zwervend over het Veluwse platteland, kom je nogal eens op mooie ‘achterafplekjes’, een mooi woord trouwens dat ‘achteraf’, een goede reden ook voor mij om boven mijn stukje ‘Achteraf bekeken’ te zetten.

Andere wereld

Ver weg van de drukte en het lawaai, dat je in dorp of stad tegenkomt, kom je hier op het platteland echt helemaal tot rust. Want… zodra je de ‘harde weg’ achter je hebt gelaten, brengt een oude zandweg je in een totaal andere wereld, iets moois wat wij door de jaren heen zijn kwijtgeraakt.

Herinneringen

Als ik dan even later aan het begin sta van een oude weg, met links en rechts een rij bomen, die als een groene allee uiteindelijk op een oud boerenerf terecht komt.
Het roept veel herinneringen aan vroeger op bij mij, het boerenleven van toen met alles wat erbij hoorde, de koeien, varkens en kippen en nog werken met het paard. Och… het is allemaal voorbij, alleen de herinneringen blijven en daar zal ik het mee moeten doen, het is niet anders.

De oude weg, met in de verte een oud boerenerf - Foto: ©Louis Fraanje

De oude weg, met in de verte een oud boerenerf – Foto: ©Louis Fraanje

Wegdromen en herbeleven

Ergens onder een oude eikenboom, vind ik een plekje waar ik rustig kan zitten, hier kan ik even heerlijk wegdromen en die tijd van toen weer herbeleven. Het is iets heel persoonlijks, iets heel kostbaars ook, het is een soort van therapie, die alleen op dit soort ‘achterafplekjes’ werkt.
En zo heeft volgens mij – achteraf bekeken – een ieder wel zo zijn of haar eigen plekjes, om even weg te dromen en zich te bezinnen op de dingen in het leven, dingen die allemaal voorbij gaan!

Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/13/achteraf-bekeken/