Moeflons een lust voor het oog maar hoelang nog?

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Ontmoeting met een kudde moeflons is een geweldige ervaring…

Ik kan het ook niet helpen, maar als ik in het open veld een kudde moeflons ontdek, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Ook nu weer kwam ik in mijn fotoarchief een prachtige opname tegen, die ik in november 2012 gemaakt heb, inmiddels dus alweer 10 jaar geleden. (Zie foto onder).

Oog in oog

Destijds had ik het geluk, om nog al eens ‘oog in oog’ te staan met deze schitterende dieren, tegenwoordig wordt het steeds meer een zeldzaamheid!
En zeg nou zelf, het is toch een geweldige ervaring, als je op een zwerftocht in het veld plotseling een ontmoeting hebt met een kudde moeflons, vooral de rammen met hun schitterende gekrulde horens spreken ons natuurliefhebbers erg aan!

Ontmoeting met een kudde moeflons is een geweldige ervaring! - Foto: ©Louis Fraanje

Ontmoeting met een kudde moeflons is een geweldige ervaring! – Foto: ©Louis Fraanje

Vogelvrij

Mede daarom vindt ik het heel erg jammer en ook onbegrijpelijk, dat dit indrukwekkende en zeker ook nuttige dier als de moeflon, door zogenaamde kenners en ‘deskundigen’ zomaar klakkeloos ‘vogelvrij’ verklaard wordt.
Dat gaat er bij mij als natuurliefhebber gewoonweg niet in, want ik blijf het absurd vinden, dat zo’n waardevol dier als de moeflon, die hier al zo’n 100 jaar lang op de Veluwe aanwezig is, gewoon het veld moet ruimen voor het gedachtengoed van enkele betweters!

Wanneer gaan we ons nuchtere verstand eens gebruiken in dit over gecultiveerde kikkerlandje, want… de problemen met de wolf blijven zich opstapelen, zowel hier bij ons in Nederland als in de ons omringende landen. En het gaat niet alleen om onze moeflons, ook onder het vee bij onze boeren en bij paardenhouders en anderen, is het regelmatig raak!

Een schitterende moeflonram op de Veluwse heide - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterende moeflonram op de Veluwse heide – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Moeflons in de winter

Hierbij nog een prachtige winterse opname uit die decembermaand van 2017.
Van vrijdag 8 tot en met maandag 11 december 2017, sneeuwde het van tijd tot tijd er viel zo’n 5 tot 10 cm sneeuw, die in het zuiden weer grotendeels wegsmolt.

Echt een onvergetelijk moment, waarbij we oog in oog stonden met een schitterende moeflonram en direct erachter een ooi en haar lam, dat nog net achter de ram om in onze richting kijkt.
Nogmaals, een geweldig moment, waar ik nog altijd met veel plezier op terug kan kijken en daarom nog steeds heel gelukkig mee ben.
Ik heb gewoon iets met deze prachtige dieren, een buitenstaander of eigenlijk tegenstander, zal dat waarschijnlijk nooit begrijpen, maar ik meen het zeker en vast!

Oog in oog met moeflons in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met moeflons in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons behouden

Met mijn foto’s en verhalen, die ik regelmatig over de moeflons heb gepubliceerd en nog steeds zal blijven doen, wil ik eigenlijk laten zien, dat de moeflon niet alleen een zeer nuttig en prachtig dier is, maar nog veel meer dan dat.
Een dier dat zich al meer dan honderd jaar bewezen heeft als zijnde een duurzame aanvulling op het Veluwse wild! That’s it, niks meer en niks minder!
Laten we er daarom met z’n allen voor gaan zorgen, om deze prachtige dieren zoals de moeflon, te behouden voor de toekomst, voordat het te laat is!

*******************************************************************************************************************************

Vereniging De Moeflon

Samen met anderen, zoals Vereniging De Moeflon zullen wij ons inspannen voor het lot van de deze prachtige en nuttige dieren.

Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,-  per kalenderjaar.

Meer info: Vereniging De Moeflon

*******************************************************************************************************************************

Hindernissen zoals hoge hekken, houden die wolven echt niet tegen. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/12/moeflons-een-lust-voor-het-oog-maar-hoelang-nog/