Rondom Kasteel De Cannenburgh

De Cannenburgh onder andere het bezit van maarschalk Maarten van Rossum…

VAASSEN-VELUWE – Op zaterdag 19 november 2022  waren wij in Vaassen en zijn we bij het Kasteel De Cannenburgh wezen kijken, het was wel aardig fris maar heb ook nog even naast Maarten van Rossum gezeten, samen op het bankje voor het kasteel.

Zicht op het Kasteel De Cannenburgh vanuit het park – Foto: ©Louis Fraanje

Zicht op het Kasteel De Cannenburgh vanuit het park – Foto: ©Louis Fraanje

Geschiedenis

De Cannenburgh is een 16e-eeuws waterkasteel in Vaassen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel, waarvan de vroegste vermelding uit 1365 stamt. Sporen van dit vroegere versterkte huis zijn nog te zien in de kelder van het huidige kasteel. In 1543 werd De Cannenburgh het bezit van maarschalk Maarten van Rossum. Hij liet de ruïne tot een statig slot herbouwen, waarbij hij de Renaissancestijl in Gelderland introduceerde. Hij overleed echter in 1555, voor het kasteel klaar was. Zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooide het bouwwerk.

De voorzijde van het Kasteel De Cannenburgh – Foto: ©Fransien Fraanje

De voorzijde van het Kasteel De Cannenburgh – Foto: ©Fransien Fraanje

Verschillende eigenaren

Nadat op 5 juni 1881 Charlotte Theodora Maria Alexandrina barones van Oldeneel tot Oldenzeel was overleden, zij was de weduwe van Fredericus Carolus Theodorus van Isendoorn à Blois (Vaassen, 23 augustus 1784 – de Cannenburgh, 9 december 1865), de laatste telg van het geslacht D’Isendoorn à Blois, werd de gehele inboedel door de erfgenamen naar elders overgebracht. Haar bezittingen werden verdeeld onder de familieleden. Het kasteel dreigde te worden afgebroken, maar kon verkocht worden aan Eduard baron van Lynden.

Louis en Maarten van Rossum op het bankje voor het kasteel – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis en Maarten van Rossum op het bankje voor het kasteel – Foto: ©Fransien Fraanje

Gelderse Atilla

Maarten van Rossum is rond 1500 een van de hoofdrolspelers in de Gelderse geschiedenis. Hij is niet alleen beroemd vanwege zijn militaire verdiensten waar velen lovend over zijn, maar hij is vooral ook berucht.
Hij staat bekend als iemand die niets ontziend te werk gaat bij zijn oorlogsvoering waarbij plundering en brandstichting aan de orde van de dag zijn. Hij wordt dan ook wel de Gelderse Atilla genoemd. Zijn verdiensten worden onder andere beloond door Hertog Karel van Gelre van wie hij het Duivelshuis in Arnhem erft. Daarnaast laat hij rond 1550 Kasteel Cannenburg in Vaassen bouwen. – (Bron: Gelders Geschiedenis)

Tenslotte

De laatste particuliere eigenaar was Duitse schilder Richard Cleve. Na de oorlog werd het kasteel in beslag genomen door de Nederlandse Staat, waarna het in 1951 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden werd verkocht aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Tussen 1975 en 1981 werd het kasteel gerestaureerd en, met behulp van diverse schenkingen, opnieuw ingericht. In 2006 kon de stichting op een veiling in Brussel een groot deel van de inboedel terugkopen. Het ging hierbij om zilverwerk, paardendekens, meubelstukken en een familievaandel uit 1759 – (Bron: Wikipedia)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/14/rondom-kasteel-de-cannenburgh/