Herfst op het boerenerf

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

De herfst zorgt voor een kleurrijk decor… 

Overal in de bossen op de Veluwe, maar ook rondom de boerderij, tenminste op het wat oudere boerenerf, daar kunnen we vaak nog veel bomen aantreffen en vooral de oprijlaan of allee is dan het visitekaartje van de boerenfamilie.
Zo’n kleurrijke laan nodigt de bezoeker om een kijkje te nemen op het boerenerf, tenminste bij mij althans wel, het doet voor mij oude herinneringen herleven, toen ik als kleine jongen op de boerderij ging helpen.

Het boerenerf

Het boerenerf was een veilige plek, een soort schateiland in die grote wereld, er ging een soort rust van uit, de dierengeluiden en de geuren van vee en mest, de koeien en schapen in de wei, de kippen en varkens ieder in hun eigen hok.
Een heel apart wereldje op zichzelf, waar alles zijn gewone alledaagse gangetje ging, zonder haast en zonder stress en alles op z’n tijd.
Buiten werken op het land, eten op de ‘geut’ aan de keukentafel en rusten in het hooi, kortom alles in het ritme der seizoenen.

De oprijlaan of allee is het visitekaartje van de boerenfamilie – Foto: ©Louis Fraanje

De oprijlaan of allee is het visitekaartje van de boerenfamilie – Foto: ©Louis Fraanje

Herfst

In de herfst dan werd alles klaargemaakt voor de komende winter, dan kwamen de koeien naar de boerderij en gingen ‘op stal’, dan stonden ze aan weerskanten op de deel, tussen de reupels onder de hilt, met aan de voorkant de zeul of zul voor het voer en achter de koeien de groep of grup voor de mestafvoer.
De warmte van de deel en de gezelligheid in de geut of op de ‘heerd’, samen eten aan de grote tafel en uit de bijbel lezen, samen bidden en zingen, de mooie Veluwse verhalen bij de open haard of oude kachel. Het warme en intieme boerenleven, het zijn de waardevolle herinneringen vanuit mijn kindertijd, die nu weer bij deze foto naar boven komen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/01/herfst-op-het-boerenerf/