In het spoor van de Gelderse historie…

De Heitrappers op de fiets langs de rand van de Zuid-Veluwe…

Op vrijdag 12 augustus 2022 hebben we samen met broer Gert en schoonzus Jannie op de Harley Trapson een prachtige fietstocht gemaakt over een deel van de Zuid-Veluwe. Ook al steeg de temperatuur tot boven de 30°Celsius, we hebben zoveel mogelijk in de schaduw en onder de bomen gereden.

Later op de dag kwam er een heerlijk briesje overwaaien, dus dat was perfect. En… natuurlijk regelmatig een stop en veel drinken, dat hadden we genoeg bij ons in de tassen van de Harley Trapson. We zijn helemaal ‘selfsupporting’ met onze voorraadkast in de fietstassen, inclusief een koeltas!
We hebben tot aan Oosterbeek foto’s gemaakt en voor de rest lekker ontspannen gefietst.
‘s Morgens om 09.00 uur gestart in Ede en vandaar Bennekom-Renkum-Doorweth-Oosterbeek-Arnhem-Schaarsbergen-Hoge Veluwe-Otterlo en om 17.50 uur weer naar ‘thuus’ in Ede, met bijna 65 kilometer op de teller. Best wel moe, maar we hebben genoten!

Onze eerste koffiestop bij Kasteel Doorwerth - Foto: ©Familie Fraanje

Onze eerste koffiestop bij Kasteel Doorwerth – Foto: ©Familie Fraanje

Onze voorraadkast zit in de fietstassen, inclusief een koeltas - Foto: ©Louis Fraanje

Onze voorraadkast zit in de fietstassen, inclusief een koeltas – Foto: ©Louis Fraanje

Onderweg kwamen we ook langs het bekende 'Tolhuis' van vroeger, toen moest je betalen, maar nu konden we gewoon doorrijden, dat scheelt - Foto: ©Louis Fraanje

Onderweg kwamen we ook langs het bekende ‘Tolhuis’ van vroeger, toen moest je betalen, maar nu konden we gewoon doorrijden, dat scheelt – Foto: ©Louis Fraanje

Tol betalen…

Huis de Tol werd in 1901 gebouwd en deed tot 1926 daadwerkelijk dienst als tolhuis. Voor paard en wagen gold een tarief van 20 cent. Tot 1901 stond verder richting de Westerbouwing, op de plaats waar nu het grasveld is, het vorige tolhuis.

De oude Hervormde Kerk aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek - Foto: ©Fransien Fraanje

De oude Hervormde Kerk aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek – Foto: ©Fransien Fraanje

Oudste kerk

Eén van de oudste kerken van Nederland ligt op een schilderachtige locatie langs de uiterwaarden van de Nederrijn in Oosterbeek.
De kerk is een van de locaties van de PKN Gemeente Oosterbeek – Wolfheze en helaas niet meer in gebruik voor de wekelijkse zondagdienst. In de Advents- en 40-dagentijd en in de Stille Week voor Pasen zijn er (vesper)diensten, deze en andere bijzondere diensten en activiteiten worden vermeld in de agenda van de kerk.
De Oude Kerk is een Rijksmonument, architectonisch interessant en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Voor de Airborne veteranen en hun nazaten was en is de kerk een pelgrimsoord.

Twee broers op de herdenkingsbank naast de kerk - Foto: ©Fransien Fraanje

Twee broers op de herdenkingsbank naast de kerk – Foto: ©Fransien Fraanje

Het oorlogsmonument naast kerk - Foto: ©Fransien Fraanje

Het oorlogsmonument naast kerk – Foto: ©Fransien Fraanje

Felle strijd

Het oorlogsmonument naast de kerk, herinnert aan de felle strijd in de Slag om Arnhem de bekende operatie Market Garden’ – De gedenksteen bij de N.H. kerk herinnert de inwoners van Oosterbeek (gemeente Renkum) aan de verschillende Britse eenheden die gedurende de Slag om Arnhem in de buurt van de oude kerk hebben gestreden om de verbinding met de Rijn open te houden, zodat een overtocht mogelijk werd.

Meer informatie:  Stichting  Airborne Herdenkingen

Een prachtig doorkijkje naar de spoorbrug over de Nederrijn - Foto: ©Fransien Fraanje

Een prachtig doorkijkje naar de spoorbrug over de Nederrijn – Foto: ©Fransien Fraanje

Spoorbrug

Deze eerste spoorbrug voor de spoorlijn naar Elst, de Betuwe en Nijmegen over de Nederrijn bij Arnhem en Oosterbeek werd in 1879 gebouwd. De brug ligt aan de noordzijde van de Rijn op de grens tussen Arnhem en Oosterbeek en bestaat uit een aantal brugdelen in de uiterwaarden van de Rosandepolder. Na een hoofdoverspanning met boogbrug volgt aan de zuidzijde van de rivier nog een aanbrug.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/08/30/in-het-spoor-van-de-gelderse-historie/