Noordwaarts naar een oude vriend!

Twee ouwe vrienden door dik en dun, in de herfst van hun leven, met een leven vol verhalen - Foto: ©Fraanje

Twee ouwe vrienden – Foto: ©Fraanje

Van de Veluwe naar IJmijden bij de Noordzee…

IJmuiden – dinsdag 9 augustus jl. op bezoek geweest bij mijn oude vriend Martin Spoelstra(81) in IJmuiden en gezellig bijgepraat. Het was alweer even geleden, maar het was weer als vanouds, hoewel bij hem toch ook de jaartjes gaan tellen.
Foto rechtsboven: Twee ouwe vrienden door dik en dun, in de herfst van hun leven, met een leven vol verhalen…  >>

Op zijn werkkamertje heeft hij twee tablets vol met de Veluwe, talloze foto's en filmpjes - Foto: ©Louis Fraanje

Op zijn werkkamertje heeft hij twee tablets vol met de Veluwe, talloze foto’s en filmpjes – Foto: ©Louis Fraanje

Liefde voor de Veluwe

Na het overlijden van zijn vrouw in 2008, is alles wel anders en er zeker niet gemakkelijker op geworden. Ook lichamelijk hapert het wel hier en daar en het lopen is erg moeilijk, ook al heeft hij twee stokken. “Maar ik mag niet mopperen,” zegt hij zelf, “ik heb boven twee tablets met veel Veluwefilmpjes en jouw weblog www.de-veluwenaar.nl . ” Want de Veluwe is hem dierbaar, mede ook door die liefde zijn we elkaar ooit tegengekomen.

Kijk daar ligt de Noordzee zo ver het oog reikt, vanuit de auto wijst Martin het aan, vroeger liepen we erheen, maar naar de zee lopen gaat helaas niet meer, dus geniet hij er op deze manier ook nog van! - Foto: ©Louis Fraanje

Kijk daar ligt de Noordzee zo ver het oog reikt, vanuit de auto wijst Martin het aan, vroeger liepen we erheen, maar naar de zee lopen gaat helaas niet meer, dus geniet hij er op deze manier ook nog van! – Foto: ©Louis Fraanje

Vissershaven

En nu ben ik in IJmuiden bij de zee, dus als we de koffie ophebben, help ik hem in de auto en gaan we een ritje langs oude bekende plekjes maken. Dan is hij in zijn element en praat hij honderd uit, dan is het samen genieten van de duinen, de zee en de vissershaven. Er liggen wat viskotters en zelfs enkele uit Urk, daar willen we samen wel eventjes poseren, dus een voorbijfietsende havenarbeider wil ons wel even op de ‘kiek’ zetten. Twee ouwe vrienden door dik en dun, in de herfst van hun leven, met een leven vol verhalen.

In de vissershaven gaan we d'r heel even uit voor een 'kiekje', met op de achtergrond twee Urker viskotters, de 'Oranje Nassau' met daarachter de kotter NG 12 ´Prins Maurits´ allebei van de gebroeders Van Slooten, die dan ook hier gebroederlijk naast elkaar lagen. Wij hebben samen ook - letterlijk en figuurlijk - wat met de vissers, mede ook omdat ze het momenteel net als de boeren, zeker niet gemakkelijk hebben! - Foto: ©Fraanje

In de vissershaven gaan we d’r heel even uit voor een ‘kiekje’, met op de achtergrond twee Urker viskotters, de ‘Oranje Nassau’ met daarachter de kotter NG 12 ´Prins Maurits´ allebei van de gebroeders Van Slooten, die dan ook hier gebroederlijk naast elkaar lagen. Wij hebben samen ook – letterlijk en figuurlijk – wat met de vissers, mede ook omdat ze het momenteel net als de boeren, zeker niet gemakkelijk hebben! – Foto: ©Fraanje

Het overbekende Vissersmonument, ter nagedachtenis aan de vissers die op zee bleven en op de achtegrond de grote ferryboot naar Newcastle in Engeland - Foto: ©Louis Fraanje

Het overbekende Vissersmonument, ter nagedachtenis aan de vissers die op zee bleven en op de achtegrond de grote ferryboot naar Newcastle in Engeland – Foto: ©Louis Fraanje

En aan de kade direct naast de 'Kop van de Haven' - de prachtige Clipper driemaster 'Stad Amsterdam' - Foto: ©Louis Fraanje

En aan de kade direct naast de ‘Kop van de Haven’ – de prachtige Clipper driemaster ‘Stad Amsterdam’ – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Uiteindelijk hebben we samen met zijn zoon Mark Spoelstra in het visrestaurant ‘Kop van de Haven’ gezellig een visje gegeten. Daar lag de prachtige Clipper ‘Stad Amsterdam’ aangemeerd, een schitterende driemaster en een lust voor het oog.
De Clipper Stad Amsterdam is een volgetuigde driemaster met stalen romp, die in het jaar 2000 onder Nederlandse vlag in de vaart is genomen.

Na het eten hebben we afscheid van elkaar genomen. Hopelijk tot ziens bij gezondheid, want wie zal het zeggen? Op onze leeftijd is elke dag die je erbij krijgt een cadeau, want ons leven is in Zijn hand!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/08/29/noordwaarts-naar-een-oude-vriend/