Hertengewei van Rien Poortvliet krijgt tweede leven

Jarenlang hing het gewei op de gevel in Soest…

Zo heel af en toe komt er een bericht binnen op onze redactie, van iemand die heel enthousiast met een verhaal komt, deze keer betrof het een persoon die in het bezit was gekomen van een hertengewei, dat afkomstig was van de inmiddels overleden kunstenaar Rien Poortvliet.

Hieronder zijn verhaal:

Ik ben een goede kennis van Tok Poortvliet en heb dit tevoren met hem besproken of hij het goed vond dit verhaal naar u toe te sturen, hij vond dit een mooi idee. Tok ken ik al jaren omdat ik enorm veel documentatie bezit over Rien Poortvliet en we wisselen weleens dingen ter info uit.

Het oude herttengewei voor de restauratie - Foto: ©Waldmann

Het oude herttengewei voor de restauratie – Foto: ©Waldmann

Telefoontje

Op regenachtige ochtend in april zit ik aan mijn ontbijt en opeens rinkelt de telefoon.
“Goedemorgen met Tok Poortvliet. Een vraagje, het gewei van mijn vader, dat hier buiten aan de gevel van ons ouderlijk huis hangt, zou jij dat misschien willen hebben?”
“Nou”, zei ik enorm verrast, “heel graag want het is een kapitaal hertengewei!”
Tok: “Ja… het gewei is afkomstig van een oud hert, een 15 jarige 18-ender geschoten op het Loo, in gezelschap van Arie Troost op 28  september 1983” .

Vervolgens een afspraak gemaakt en op weg naar Soest. Het gewei vervolgens in de auto geladen, daarnaast kreeg ik er nog wat extra documentatie uit Rien’s logboek bij,  om daarna met een blij gevoel terug naar huis te rijden.

De pagina in het logboek met illustratie van het hert en bijgaande tekst - Foto: ©Tok Poortvliet

De pagina in het logboek met illustratie van het hert en bijgaande tekst – Foto: ©Tok Poortvliet

Gewei en restauratie

Het betreffende gewei hing inmiddels alweer drie jaar in weer en wind aan de gevel van het huis en de omstandigheden hebben sporen des tijds nagelaten. Ik dacht dit is een mooie uitdaging voor mij om proberen het weer in originele mooie staat te laten pronken.
Dus wat middeltjes bij elkaar gescharreld en aan het werk al viel dit niet mee. Er gingen heel wat arbeidsuren inzitten, vooral over de schedel maakte ik mij een beetje zorgen, omdat ik hem wel weer natuurlijk gebleekt wilde hebben en het opschrift gespaart moest blijven.

Overzicht restauratie van het oude hertengewei - Foto: ©Waldmann

Overzicht restauratie van het oude hertengewei – Foto: ©Waldmann

Bleken

Met het bleken mag je niet aan de stangen komen, want dat is funest. Dus heel zorgvuldig gebleekt, zodat ook de tekst leesblaar bleef en daarna met heel fijn penseeltje alles precies weer ingekleurd. De stangen heb ik tevoren goed schoongemaakt met natuurazijn en toen weer mooi op kleur gemaakt.

Het uiteindelijke resultaat van de restauratie mag er wezen - Foto: ©Waldmann

Het uiteindelijke resultaat van de restauratie mag er wezen – Foto: ©Waldmann

Compleet met tekst - Foto: ©Waldmann

Compleet met tekst – Foto: ©Waldmann

Tenslotte

Mijn doel was eigenlijk, dat ik het gewei heel graag klaar wilde hebben, voordat in september de hertenbronst weer gaat beginnen. En dat is wonderwel gelukt, zo gezegd en zo gedaan.

En ook al was het best een hele klus, uiteindelijk ben ik toch heel tevreden met het resultaat en nu kan het weer sfeervol binnenshuis hangen.

Laat de herfst maar komen en zoals ik eerder vertelde, met de hertenbronst in het vooruitzicht,  is dit uiteraard een prachtige samenloop van omstandigheden!

Waldmann

Met dank aan Tok Poortvliet

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/08/05/hertengewei-van-rien-poortvliet-krijgt-tweede-leven/