Een vluchtige ontmoeting in het weiland

Grutto en Gele kwikstaart tussen het gemaaide gras…

De Grutto hebben we natuurlijk vaker gezien, maar de Gele kwikstaart zie je niet zo vaak, dus was het heel erg leuk dat we hem in een net gemaaid grasland tegenkwamen. Druk doende om zoveel mogelijk insecten naar binnen te werken, terwijl de grutto een beetje om zich heen stond te koekeloeren.

Terwijl de grutto een beetje om zich heen stond te koekeloeren, was de Gele kwikstaart druk met insecten zoeken – Foto: ©Louis Fraanje

De grutto staat om zich heen te koekeloeren, terwijl de Gele kwikstaart druk is met insecten zoeken – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurweetje

De Gele kwikstaart lijkt op de Grote Gele kwikstaart, maar de onderzijde is feller geel van kleur, terwijl de rug van de grote gele kwikstaart lichtgrijs in plaats van olijfgroen is. Ook is de Gele kwikstaart minder gebonden aan het water. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door de gele onderzijde die bij het vrouwtje minder helder is. Door de lichte wenkbrauwstreep is de Gele kwikstaart te onderscheiden van enkele sterk gelijkende kwikstaarten.

Op de grond wipt de vogel vrijwel voortdurend met de lange staart. De vlucht van de gele kwikstaart is golvend. De vogel wordt vaak aangetroffen in de nabijheid van grazend vee, hij bouwt het nest bij voorkeur goed verstopt in vochtig grasland. (Bron: Vogelvisie.nl)

Wat een schitterende vogel is het toch – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een schitterende vogel is het toch – Foto: ©Louis Fraanje

Maar hij zit geen moment stil, hij blijft gewoon doorgaan – Foto: ©Louis Fraanje

Maar hij zit geen moment stil, hij blijft gewoon doorgaan – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Het blijft een weelde om zo te kunnen en mogen genieten van het vogelleven buiten in het veld, zeker als je samen zo heerlijk aan het zwerven bent in het buitengebied en dan ineens zo’n klein geel vogeltje ontdekt tussen het gemaaide gras.
En hoe komisch is het dan, om een nuchtere grutto onverstoord daartussen  te zien staan, dat is echt genieten voor ons en dan gewoon zomaar direct om de hoek in de regio.

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/08/04/een-vluchtige-ontmoeting-in-het-weiland/