Staverden toen en nu met boerderij de “Kijk over”

Boerderij ''Kijk-over" - Foto: ©Louis Fraanje

Boerderij ”Kijk-over” – Foto: ©Louis Fraanje

Terugblik met een beetje nostalgie.

VELUWE-STAVERDEN – Boerderij ”Kijk-over” aan de Oude Garderenseweg op Staverden – Deze oude dia kwam ik in mijn foto-archief tegen van deze prachtige boederij, ik vermoed in de winter van 1990.

Vroeger woonde daar boer Wienik Mulder met zijn vrouw en kinderen. Deze historische boerderij uit 1857 ligt aan een oude route van Harderwijk naar Apeldoorn, de weg is nu gesloten voor doorgaand verkeer.

Boerderij ''Kijk-over" aan de Oude Garderenseweg op Staverden - Foto: ©Louis Fraanje

Boerderij ”Kijk-over” aan de Oude Garderenseweg op Staverden – Foto: ©Louis Fraanje

In de zomer

Als natuurliefhebber zwierf ik graag over de Noord-Veluwe en ook op Staverden. Mede door onze grote voorganger, de bekende Veluwse schrijver en fotograaf Jac. Gazenbeek(1894-1975) werd ik ook geïnspireerd door hem.  Daardoor heb ik deze foto ook zo genomen, vanuit zijn standpunt langs de weg, waarbij je kunt zien dat er eigenlijk niet zo heel veel veranderd is.

Boerderij ''Kijk-over" op Staverden in de zomer van 1990 - Foto: ©Louis Fraanje

Boerderij ”Kijk-over” op Staverden in de zomer van 1990 – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

VELUWE-STAVERDEN – Terug naar vroeger in het jaar 1959

Na enig zoeken in het oude fotoarchief van Jac. Gazenbeek, vonden wij een prachtige opname van de boerderij ‘Kijk-over’, en van boer Wienik Mulder, gemaakt in het najaar van 1959. In het boek “Dolend langs eenzame paden”(1960), maakt de Veluwse schrijver Jac. Gazenbeek(1894-1975) een praatje met Wienik Mulder, al noemt hij hem in het boek Toon, waarom? dat weten we niet, wij hanteren de naam Wienik Mulder.

Maar hij schrijft hierin het volgende:

“Even terzijde van de bitumenweg, die van Staverden in de richting van het Uddelermeer gaat, woont Wienik Mulder. Door een machtige, eeuwenoude beuk beschut tegen de noordenwind, ligt zijn boerderij heel schilderachtig aan de rand van het bos. Blauw en wit zijn de luiken geschilderd, de kleuren van Staverden. Boven de dubbele deeldeuren is in een steen het jaarta; 1857 gebeiteld en weer daarboven staat de naam van de plaats; “Kijk-over”.

Een prachtige opname van de boerderij 'Kijk-over', gemaakt in het najaar van 1959 - Foto: ©Jac. Gazenbeek

Een prachtige opname van de boerderij ‘Kijk-over’, gemaakt in het najaar van 1959 – Foto: ©Jac. Gazenbeek

Droge zomer

Wienik bezig met het haren van de zeis - Foto: ©Jac. Gazenbeek

Wienik bezig met het haren van de zeis – Foto: ©Jac. Gazenbeek

Wienik Mulder is bezig de laatste spurrie en wat verdord gras bij elkaar te maaien voor z’n vee; ook hier zijn in veld en wei de fatale gevolgen zichtbaar van de ongekend droge zomer van 1959.

“Och, tot midden augustus ging ‘t eerlijk nog heel aardig. Er zijn genoeg plaatsen, waar geen drop water viel, maar wij kregen zo nu en dan tenminste nog een bui. Ik had een beste rogbouw, maar nou is ‘t wel kapot. De koeien benne ook al aan de bietekoppen, maar als die op zijn, wat dan?” Wienik Mulder schudt het hoofd.

Dan filosofeert hij:

“Ik weet wel, een boer werkt z’n leven lang op risico. Je begint iedere lente maar weer met goeie moed en je weet nooit, wat ‘t worden zal. Zo was ‘t vroeger en zo is ‘t nou nog. ‘t Is en blijft uitkijken, afwachten en ‘t beste hopen. Maar zo’n jaar heb ik nog nooit meegemaakt, zolang als ik boer ben. Je hebt op ‘t achterhuis kunnen zien, dat mijn gedoetje Kijk-over heet. Ik kan d’r beter Kijk-uit van maken, want ‘t valt met de winter voor de deur niet mee over alle narigheid heen te kijken en vertrouwen te hebben…”

Tekst: ©Jac. Gazenbeek –

Uit: Dolend langs eenzame paden(1959)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/01/31/staverden-toen-en-nu-met-boerderij-de-kijk-over/