Buitenmensen willen naar buiten!

Weer het bos in…

Buitenmensen voelen zich het best buiten in de natuur, dat merkten wij afgelopen donderdag 27 januari jl. toen Fransien en ik na een aantal weken ziek thuis te hebben gezeten, weer het bos in konden. Samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie uit Harskamp, naar de Hoge Veluwe, en… we hadden tegelijkertijd ook weer wild in beeld, en dat is dan toch weer heel erg leuk. Kalm aan weer opstarten, dat wel!

Buitenmensen Fransien en Jannie willen buiten zijn in de natuur - Foto: ©Louis Fraanje

Buitenmensen Fransien en Jannie willen buiten zijn in de natuur – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met wilde zwijnen in het hoge gras - Foto: ©Fransien Fraanje

Oog in oog met wilde zwijnen in het hoge gras – Foto: ©Fransien Fraanje

Tussendoor even lekker bijpraten met elkaar - Foto: ©Fransien Fraanje

Tussendoor even lekker bijpraten met elkaar – Foto: ©Fransien Fraanje

Ergens op een verlaten bospad komt een hert uit het bos tevoorschijn - Foto: ©Louis Fraanje

Ergens op een verlaten bospad komt een hert uit het bos tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Jachthuis Sint Hubertus

Op vrijdag scheen de zon, en zijn we nog eventjes terug geweest om een rondje langs het Jachthuis Sint Hubertus te wandelen. Toen we er bijna waren, maakte Fransien een prachtige foto van het Jachthuis Sint-Hubertus, dat weerspiegelde in de grote vijver.

Historie

Het Jachthuis (ook wel Jachtslot Sint-Hubertus genoemd) is een gebouw in het noorden van het Nationale park De Hoge Veluwe, tussen Otterlo en Hoenderloo in. Het werd in 1914 ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller.

In 1914 besloot het echtpaar Kröller-Müller tot de bouw van een buitenhuis op hun pas verworven landgoed De Hoge Veluwe. Het ontwerp werd gegund aan de architect Hendrik Petrus Berlage. Hij ontwierp niet alleen het huis, maar ook het interieur, de meubels, de tuinen, dienstgebouwen en zelfs een brug bij het Jachthuis. Zo ontstond er een samenhangend geheel, een Gesamtkunstwerk.

Het Jachthuis Sint-Hubertus weerspiegelt in de grote vijver - Foto: ©Fransien Fraanje

Het Jachthuis Sint-Hubertus weerspiegelt in de grote vijver – Foto: ©Fransien Fraanje

De bouw

De bouw duurde van 1915 tot 1920. Het was een opdracht waar veel geld mee gemoeid was. Berlage was vrij in zijn ontwerp, waardoor zijn ideeën over vormgeving volledig tot uiting konden komen. Later ontstond echter een gevoel van onvrede bij Berlage nadat het opdrachtgevende paar zich steeds maar opnieuw met de ontwerpen bemoeide, wat tot voortdurende aanpassingen leidde. De wens om aan het bijna voltooide gebouw alsnog een serre toe te voegen, was voor Berlage aanleiding om zich terug te trekken. Henry Van de Velde nam zijn werk over.

Op donderdag 4 februari 2010 werd er geschaatst op de bevroren vijver voor het Jachthuis - Foto: ©Louis Fraanje

Op donderdag 4 februari 2010 werd er geschaatst op de bevroren vijver voor het Jachthuis – Foto: ©Louis Fraanje

100 jaar

In 1920 werd de bouw van Jachthuis Sint Hubertus voltooid. Het buitenverblijf op Landgoed De Hooge Veluwe, ontworpen door architecten H. P. Berlage en Henry van de Velde, wordt daarom nu vanaf 2020 extra in het zonnetje gezet.

In twaalf spandoeken vertellen we het verhaal van de totstandkoming, de geschiedenis en de gebruikers van Jachthuis Sint Hubertus. De zes frames, met daarin de spandoeken, staan opgesteld in de omgeving van het Jachthuis aan het Berlagepad. Loop de route vanaf de Theekoepel rechtsom om de vijver om de geschiedenis chronologisch te beleven. De wandeling langs de frames is ongeveer twee kilometer lang.

Meer info: www.hogeveluwe.nl

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje van Fransien:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/01/29/buitenmensen-willen-naar-buiten/