Buizerd met blauwe labels aan zijn vleugels

Dit is waarom deze roofvogel twee labels aan zijn vleugel heeft…

EDE – Nog ooit eerder zag Louis Fraanje, Veluwe-kenner en amateurfotograaf, dit voorbij komen. Een buizerd met twee blauwe labels aan z’n vleugels. “Ik heb vanochtend wel even raar opgekeken, toen ik ergens in een weiland deze gelabelde buizerd zag zitten. Ik dacht: ‘wat heeft die prachtige witte buizerd nu aan z’n vleugels?”

Fraanje komt ontzettend vaak op zijn geliefde Veluwe, maar dit had hij nog nooit eerder gezien. “Ik heb het een tijdje geobserveerd en toen hij wegvloog zag ik dat hij aan beide vleugels zo’n blauw label had zitten. Er stond met zwarte letters ‘2M’ op geschreven. Aan zijn rechterpoot was hij geringd, maar wat daarop stond kon ik niet lezen.”

De buizerd die Fraanje fotografeerde heeft aan beide vleugels een blauw label – Foto: © Louis Fraanje

De buizerd die Fraanje fotografeerde heeft aan beide vleugels een blauw label – Foto: © Louis Fraanje

Gedragsonderzoek

Fraanje deed op zijn eigen Facebook-pagina een oproep: ‘Mocht iemand enig idee hebben, verneem ik het graag. Het zou van een valkenier kunnen zijn, alhoewel ik dit bij hen ook nog nooit gezien heb.’
Al snel komt er reactie van ‘kenners’ op Facebook, want het zou gaan om een gedragsonderzoek. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. In Europa worden momenteel verschillende onderzoeken uitgevoerd naar verschillende roofvogelsoorten. Zo is de universiteit van het Duitse Bielefeld bezig met een onderzoek. Daarbij worden labels gebruikt die wel erg lijken op de labels aan de vleugels van de buizerd op Fraanje’s foto’s.

De buizerd heeft duidelijk een label aan zijn vleugel – Foto: © Louis Fraanje

De buizerd heeft duidelijk een blauw label aan zijn vleugel met daarop 2M  – Foto: ©Louis Fraanje

Duitse universiteit

Deze universiteit stelt op haar website dat ze de labels pijnloos aanbrengen. ‘We zorgen dat het de vogels niet stoort tijdens het vliegen. Dit is erg belangrijk voor ons, omdat we zo min mogelijk invloed willen hebben als mogelijk is, om onderzoek te doen naar hun leven en hun natuurlijk omstandigheden.’ De universiteit vraagt mensen die de roofvogel gezien hebben dit te melden via een speciaal formulier.

Maar Fraanje is het daar niet mee eens. “Blijkbaar is het ringen niet genoeg en moeten er zo nodig van die afzichtelijke, grote en foeilelijke flappen aan de vleugels bevestigd worden. Met het ringen van vogels heb ik totaal geen moeite, daar zijn in het verleden al heel veel mooie en leerzame resultaten mee geboekt. Maar dit gaat mij echt te ver”, schrijft hij. “En wie zegt dat hij er geen last van heeft? Hij kan toch niet praten?”

Ook Nederlandse organisaties doen onderzoek naar roofvogels door ze een label te geven, zoals het Kenniscentrum Akkervogels. Op een speciale kaart kun je zien welke route bepaalde soorten nemen voor hun trek.

Tekst: ©Erin Veenink/Omroep Gelderland         –       Ook gepubliceerd op: https://www.gld.nl/nieuws

*******************************************************************************************************************************

Nu ook in de Barneveldse Krant…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/01/27/buizerd-met-blauwe-labels-aan-zijn-vleugels/