Zomaar wat zwerven – Deel 84

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Woensdag 22 december 2021 – Adembenemend morgenrood boven de Veluwse bossen

Vanmorgen om 08.05 uur hebben wij weer vol bewondering naar het vlammende morgenrood staan kijken. Het was aardig fris met een temperatuur van – 4 °Celsius, maar we hebben genoten!

Adembenemend morgenrood boven de Veluwse bossen - Foto: ©Louis Fraanje

Adembenemend morgenrood boven de Veluwse bossen – Foto: ©Louis Fraanje

Ook in de Barneveldse Krant…

Het winterbeeld komt steeds dichterbij

Afgelopen nacht heeft het lekker gevroren, dus… vanmorgen vroeg uit de veren en genieten van de wit berijpte natuur. Een oude en kromme eikenboom, die door het helder stralende zonlicht, nu nog mooier leek!

Een oude en kromme eikenboom, die door het helder stralende zonlicht, nu nog mooier leek - Foto: ©Louis Fraanje

Een oude en kromme eikenboom, die door het helder stralende zonlicht, nu nog mooier leek – Foto: ©Louis Fraanje

IJshaar of haarijs

HOGE VELUWE – Vandaag op pad geweest met radiopresentator Laurens Tijink voor het radioprogramma “BuitenGewoon”.  Tijdens onze zwerftocht lag de temperatuur enkele graden onder het vriespunt, ideaal weer om in het bos ‘haarijs’ of ‘ijshaar’ zo u wilt tegen te komen. Een heel wonderlijk natuurverschijnsel, dat je aan kunt treffen op dood hout.

Halverwege onze wandeling zagen wij het ijshaar op een kromgetrokken dode tak tussen de bladeren op de bosgrond. Echt een wonder der natuur, als je zo’n kromme tak met haarijs tussen de bladeren op de bosgrond ontdekt. Het is een wonderlijk, vrij zeldzaam, fenomeen. Schitterend om van dichtbij te zien hoe ijskristallen een kunststukje op zo’n dode tak toveren.

Schitterend om van dichtbij te zien hoe ijskristallen een kunststukje op zo’n dode tak toveren - Foto: ©Louis Fraanje

Schitterend om van dichtbij te zien hoe ijskristallen een kunststukje op zo’n dode tak toveren – Foto: ©Louis Fraanje

Ontstaan

In het dode hout moet een schimmel actief zijn. De vrijkomende oxidatie- en verteringsenergie houdt het hout iets warmer dan de omgeving. De verbrandingsproducten, water en koolstofdioxide, worden uit het hout naar buiten afgescheiden en het water, eenmaal buiten, bevriest meteen, waardoor de haren inderdaad van onderaf aangroeien.

We hebben er ook eens over geschreven op ons weblog: Witharige knuffel tussen de bladeren

******************************************************************************************************************************

“Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond”!
Het is waanzin om vruchtbare grond voor iets anders te gebruiken dan de productie van voedsel…. Leg die dingen op de daken van huizen en gebouwen etc. want… naar mijn mening is het waanzin en zelfs onethisch om vruchtbare grond voor iets anders te gebruiken dan de productie van voedsel!
.
.
Zonder boer, geen voer!
.
Het geld ligt op de loer, maar… zonder boer geen voer. Gebruik uw verstand en plaats geen zonnepanelen op ons vruchtbare boerenland!
Laatst las ik ergens van iemand, die zich terecht zorgen maakte over deze hele transitie op het platteland, die op termijn gedoemd is te mislukken, zolang we niet bij machte zijn de opgewekte stroom uit al deze versnipperde projecten bij de afnemer te krijgen.
.
Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond - Foto: ©Stichting Gendringen Leefbaar

Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond – Foto: ©Stichting Gendringen Leefbaar

In de Flevopolder en elders zal het net zo zijn, werden delen van zonnedaken door de netbeheerder op afstand afgesloten, omdat de transportleidingen de geproduceerde stroom niet konden verwerken en zij geen ruimte meer hadden voor extra leidingen in de bermen.

.
Dit betekent dat de berekeningen van het op te wekken percentage zonnestroom niet overeen komt met de werkelijke hoeveelheid. Windturbines geven een zelfde beeld…  en worden wij eigenlijk ‘zand’ in de ogen gestrooid!
.
********************************************************************************************************************************
Maandag 27 december 2021 –  Vandaag is onze natuurvriend Florus van den Berg jarig!
.
VELUWE-HARSKAMP – Mede namens Fransien van harte gefeliciteerd en wij wensen hem, samen met Jannie, nog vele gezonde jaren en Gods zegen toe!
– Daarbij tegelijkertijd de hoop uitsprekend, dat we samen nog maar vaak over die mooie Veluwe mogen rondzwerven en genieten van de natuur!
.
Natuurvriend Florus van de Berg zwerft over de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Natuurvriend Florus van de Berg zwerft over de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 85

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/12/27/zomaar-wat-zwerven-deel-84/