Radio Gelderland op pad met Louis Fraanje

BuitenGewoon D.V. zondag om 07.00 uur tot 10.00 uur op Radio Gelderland…

In het programma “Zin in Zondag” van Daan Hartgers, zijn  aanstaande zondag 26 december Tweede Kerstdag, twee korte radiobijdragen te horen van radioverslaggever- en presentator Laurens Tijink.
Op deze zondag loopt hij samen met natuurliefhebber Louis Fraanje over de Hoge Veluwe en hebben ze het onder andere over het bijzondere hert Hubertus en de zin van het leven.

Radioverslaggever Laurens Tijink samen met Louis Fraanje op de Hoge Veluwe – Foto: ©Laurens Tijink/Omroep GLD

Radioverslaggever Laurens Tijink samen met Louis Fraanje op de Hoge Veluwe – Foto: ©Laurens Tijink/Omroep GLD

Hubertus

Edelhert Hubertus op zijn mooist – Foto: ©Louis Fraanje

Edelhert Hubertus op zijn mooist zomer 2021  – Foto: ©Louis Fraanje

In het eerste fragment om 07.15 uur van deze radiouitzending, blikken Laurens Tijink en Louis Fraanje samen terug op het beroemde en inmiddels overleden hert Hubertus.

Een hert, dat Fraanje en zijn vrouw Fransien, samen met hun natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, al bijna vanaf zijn geboorte, zo’n 10 jaar lang op de voet gevolgd hebben. En op de gevoelige plaat hebben vastgelegd.

Samen struinen ze door hetzelfde bos, waar Hubertus eigenlijk z’n hele leven verkeerd heeft, en waar hij het liefst vertoefde, in de omgeving van het 100 jaar oude Jachthuis Sint Hubertus, het unieke gebouw waar aan hij zijn naam had te danken.

Schepping

In het tweede fragment om 08.15 uur vertelt natuurliefhebber Louis Fraanje, over zijn grote liefde voor de levende natuur en geeft zijn duidelijke mening over de Schepping. En dat wij mensen er eigenlijk maar een rommeltje van gemaakt hebben, in plaats van een goed rentmeester te zijn geweest. Zo zwerven ze samen door de wit berijpte wereld van Het Nationale Park De Hoge Veluwe !

De Veluwse natuurliefhebber Louis Fraanje op het plankier bij het Pomphuis – Foto: ©Laurens Tijink

De Veluwse natuurliefhebber Louis Fraanje aan de wandel op de Hoge Veluwe  – Foto: ©Laurens Tijink

Terugluisteren…

OTTERLO – Het beroemdste hert van Nederland, Hubertus, kwam afgelopen bronstperiode om het leven na een gevecht met een rivaal. Het edelhert dat leefde rond jachtslot Sint Hubertus was niet bang voor mensen.
Daardoor werd het imposante mannetjeshert dé publiekslieveling van het Nationale Park De Hoge Veluwe. De bekende natuurliefhebber Louis Fraanje blikt terug op de bijzondere band die hij had met Hubertus.
Fraanje ontdekte al snel dat dit edelhert anders was dan andere dieren, vertelt hij tijdens een natuurwandeling tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. De bekende Barnevelder ziet in Hubertus een Bijbels voorbeeld.
Luister naar de radioreportage (1-2)
Leven in harmonie
Hubertus leefde in harmonie met mensen en dat is volgens Fraanje precies hoe God de Schepping van de aarde bedoelde. Mens en dier zouden samenleven, zonder elkaar naar het leven te staan. We zouden elkaar als mensen sowieso meer moeten gunnen, vindt de natuurliefhebber. Dat zou zorgen voor een betere wereld en dan was er ook geen oorlog.
Fraanje mist zijn geliefde edelhert bij die hij bijna wekelijks opzocht. Voor hem staat vast dat Hubertus na zijn dood terecht is gekomen op een mooie plek.
Luister naar de radioreportage (2-2)
Hubertus kwam afgelopen september tijdens de hertenbronst om het leven. Het edelhert was toen 10 jaar oud. Dagelijks werden door bezoekers van De Hoge Veluwe honderden foto’s en filmpjes gemaakt van de publiekslieveling.
.
Tekst en foto: ©Laurens Tijink

 

*******************************************************************************************************************************

Vorig jaar in augustus gingen ze ook samen op pad: Radio Gelderland de natuur in met Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje van Laurens Tijink dat hij vorig jaar in 2020 maakte…

Hubertus is hier 9 jaar oud, het edelhert is het beroemdste hert van ons land, omdat het dier zich niets aantrekt van de aanwezigheid van mensen. Hij slaat dus niet op de vlucht, maar eet rustig door!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/12/25/radio-gelderland-op-pad-met-louis-fraanje/