Hotemetoteme totems

Een week of wat terug was ik op de Veluwe…

In het Nationale Park De Hoge Veluwe reed ik op de Kompagnieberg en ik herinnerde me dat ik nog altijd een serie foto’s wilde maken van de monumentale beukenrij. Inmiddels is een aantal bomen ontdaan van gevaarlijke takken, zodat ik een mooi extraatje kon meenemen.

IR Kompagnieberg oude beuken - Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken – Foto: ©Anja Arentzen

Filters

Nu ben ik al enige tijd druk aan het spelen met mijn voor infrarood en full spectrum omgebouwde camera’s. Infrarood en ultraviolet licht kan de mens met zijn ogen niet waarnemen, maar het kan met een camera wel zichtbaar worden gemaakt met behulp van filters.

Omdat mijn full spectrum camera alle drie de lichtsoorten kan weergeven (ultraviolet, voor de mens zichtbaar licht en infrarood licht) moest ik een keuze maken.

Infrarood

Het zonnetje scheen er lustig op los en dus pakte ik die dag de voor full spectrum licht omgebouwde camera erbij en schroefde er een infrarood filter op. Dit filter laat alleen infrarood licht door (golflengte boven de 720 nm) of ook een beetje zichtbaar licht (550nm). Ik besloot het laatst genoemde filter te gaan gebruiken, omdat ik wilde experimenteren met valse kleuren.

Zo uit de camera ziet een infrarood foto er compleet idioot uit en dat betekent dat er flink moet worden nabewerkt.

Wood-effect

Zo is het heel aardig de foto’s om te zetten naar zwartwit, waarbij direct het Wood-effect opvalt. Het Wood-effect is niets meer dat het onder invloed van infrarood licht wit kleuren van bladgroen door reflectie van het zonlicht. Hoe meer zon, des te mooier het effect. Omdat ik echter al wat later in het seizoen zat en ik zo rond koffietijd aan het fotograferen was, valt dat effect iets minder op.

IR Kompagnieberg oude beuken - Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken – Foto: ©Anja Arentzen

Valse kleuren

Het werken met valse kleuren zal niet ieders smaak zijn. Ik vermaak me er echter kostelijk mee. De mogelijkheden zijn uiteraard legio. De hemel kleurt knalblauw (vaak nog blauwer dan met een polarisatiefilter) en het bladgroen kan ik laten variëren van wit tot rood. Omdat ik werkte met het 550nm filter, kon ik uit het zichtbare licht de kleuren halen.

IR Kompagnieberg oude beuken - Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken – Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken - Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken – Foto: ©Anja Arentzen

 

 

 

IR Kompagnieberg oude beuken als totempalen in het wilde westen - Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken als totempalen in het wilde westen – Foto: ©Anja Arentzen

Totempalen

Op een gegeven moment was ik toe aan de beuken die ontdaan waren van hun takken. Met een beetje groothoek kon ik er behoorlijk dicht onder gaan staan en toen kreeg ik bijna het gevoel dat ik ergens in het wilde westen als pipeklein mensje bij gigantische totempalen aan het fotograferen was. Het was een grappige gewaarwording.

IR Kompagnieberg oude beuken als totempalen in het wilde westen - Foto: ©Anja Arentzen

IR Kompagnieberg oude beuken als totempalen in het wilde westen – Foto: ©Anja Arentzen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/12/07/hotemetoteme-totems/