Zomaar wat zwerven – Deel 79

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Maandag 22 november 2021  –  Een sijs in de lens

De vogel zat ergens in de kruin van een Els, goed verstopt tussen de takken deed hij zich tegoed aan de lekkere knoppen van de boom. In eerste instantie zou je als leek misschien denken, dat er een kanarie zit, omdat hij aardig wat geel in zijn verenpak heeft zitten. Maar als je hem in de telelens gevangen hebt, kan het niet missen, overduidelijk dus de sijs.

Iedere winter vertoeven er flinke aantallen sijzen in Nederland. Sijzen zijn zowel polder- als bosvogels. In polders vind je ze vooral in elzensingels, vaak samen met putters. Daar doen ze zich tegoed aan elzenzaad. Acrobatisch hangend aan de ‘proppen’ laten ze zich dan goed bekijken.

De sijs zat ergens in de kruin van een Els, goed verstopt tussen de takken - Foto: ©Louis Fraanje

De sijs zat ergens in de kruin van een Els, goed verstopt tussen de takken – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Om over na te denken…

“Humor is een prachtige waterlelie, die wortelt in het troebele water van verdriet” – Tekst: ©Godfried Bomans

Prachtige waterlelies weerspiegelen in het water van de vijver - Foto: ©Louis Fraanje

Prachtige waterlelies weerspiegelen in het water van de vijver – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 24 november 2021 – Een mooie ontmoeting zomaar ergens achteraf op het platteland

Een beetje dromerig stonden deze twee Shetland pony’s onder de bomen, zichtbaar genietend van hun rustmoment. Ik heb er gewoon een tijdje naar staan kijken, ondertussen heerlijk genietend van de rust en de stilte om mij heen. Een heerlijk beeld, net een levend schilderij, en zeker de moeite waard om vast te leggen op de gevoelige plaat!

Een beetje dromerig staan deze twee Shetland pony's onder de bomen - Foto: ©Louis Fraanje

Een beetje dromerig staan deze twee Shetland pony’s onder de bomen – Foto: ©Louis Fraanje

Een bij(zon)dere zonsondergang

Dat was het zeker op deze avond om 16.30 uur, boven de horizon van de Veluwse bossen. De langzaam zakkende avondzon, verdween als het ware in een enorme donkere bergketen. Om even later een prachtig avondrood als vanuit een kleurige verlichte grot, tevoorschijn te toveren. De grote zwerm vogels gaf het hele tafereel nog eens een extra dimensie! –

Het prachtige avondrood, dat als vanuit een kleurige verlichte grot tevoorschijn kwam - Foto: ©Louis Fraanje

Het prachtige avondrood, dat als vanuit een kleurige verlichte grot tevoorschijn kwam – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Moeflons liggen ons na aan het hart…

Een tijdje geleden waren Fransien en ik bij de moeflons op Landgoed Noorderheide wezen kijken. En… deze keer was het ‘geluk’ met ons en troffen wij een groot deel van de kudde – ongestoord en rustig grazend – in het open veld. Zo hebben we vanachter het raster, genoten van deze prachtige dieren, die ons zo na aan het hart liggen!

Hier een groot deel van de kudde moeflons - ongestoord en rustig grazend - in het open veld- Foto: ©Louis Fraanje

Hier een groot deel van de kudde moeflons – ongestoord en rustig grazend – in het open veld- Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 25 november 2021 – Zonneharpen in de mist

Toen Fransien en ik vanmiddag door het Nationale Park De Hoge Veluwe zwierven, werden wij om kwart over vier plotseling verrast door de opkomende grondmist. Maar de grootste verrassing, waren de schitterende ‘zonneharpen’ tussen de bomen, die door de laagstaande zon tevoorschijn getoverd werden. Wat een geweldig ‘natuurmoment’ dat zomaar, en geheel onverwachts, aan ons geopenbaard werd. We hebben er allebei met volle teugen van genoten, en die vreugde willen wij graag met iedereen delen!

Foto: ©Louis Fraanje

Fransien kiekte het Jachthuis in de mist

Het was het echt schitterend op de Hoge Veluwe, op veel plaatsen hing de grondmist boven de koude grond. Uniek en tegelijkertijd spectaculair, we raakten er niet op uitgekeken. Eenmaal bij het Jachthuis Sint Hubertus aangekomen, lag dit gehuld in nevelflarden. Mede belicht door de laagstaande zon, gaf het dit alles een beetje mystiek beeld, dat weerspiegelde in het water van de grote vijver!

Het Jachthuis Sint Hubertus dat weerspiegelt in het water van de grote vijver - Foto: ©Fransien Fraanje

Het Jachthuis Sint Hubertus dat weerspiegelt in het water van de grote vijver – Foto: ©Fransien Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 80

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/12/06/zomaar-wat-zwerven-deel-79/