Wilde dieren kennen geen winter- en zomertijd

Vanaf dit weekend moet men bij het autorijden extra opletten!

Aankomende zondag gaat de klok een uur achteruit, van de zomer- naar wintertijd.

Dit weekend, in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober, gaat om 03.00 uur ‘s nachts de wintertijd in, en hiermee gaat dan de klok een uur achteruit!

Het beroepsverkeer dat ’s morgens en ’s avonds op de weg zit, heeft te maken met een verhoogde activiteit van overstekend wild. Dieren kennen geen zomer en wintertijd, dat is iets van mensen.
Mede daarom is het risico van een aanrijding met wild groter.

Daarom kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een zwijn zomaar de weg oversteekt - Foto: ©Louis Fraanje

Daarom kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een zwijn zomaar de weg oversteekt – Foto: ©Louis Fraanje

Let extra op

Daarom kan het gebeuren dat een ree, hert of zwijn dat op zoek is naar voedsel, zomaar de weg oversteekt. Let dus deze dagen extra op, vooral op de Veluwe. Hun biologische klok werkt anders dan de onze.
De nachtmerrie van iedere automobilist, die onderweg een wild dier op zijn motorkap of in zijn grille krijgt. Niet altijd is een aanrijding met een plotseling overstekend wild dier te voorkomen. Maar… door uw snelheid te verlagen en uw opmerkzaamheid te verhogen, vooral op de provinciale wegen, voorkomt men veel leed!

Matig uw snelheid en voorkom een aanrijding met overstekend wild – Foto: ©Eline de Jong

Matig uw snelheid en voorkom een aanrijding met overstekend wild – Foto: ©Eline de Jong

De wintertijd duurt tot eind maart 2024. 

********************************************************************************************************************************

Extra noot:

                                                             Wintertijd beter voor volksgezondheid dan zomertijd

Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hierbij is gekeken naar verschillende slaap- en gezondheidsaspecten.

In Nederland wisselen we nu twee keer per jaar tussen de standaardtijd (wintertijd) en zomertijd. Direct na de wisselingen slapen mensen slechter; vooral direct na de wisseling naar de zomertijd slapen mensen korter. Ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen. Zo komen er meer hartinfarcten voor direct na de wisseling naar de zomertijd. Zulke directe effecten treden niet meer op bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar.

Vooral daglicht heeft invloed op het bioritme van de mens – het moment waarop we ’s ochtends wakker worden en ’s avonds slaperig. Het is voor de volksgezondheid dan ook het beste om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. Dat betekent een instelling waarbij de zon vroeg opkomt, wat het geval is bij de standaardtijd. Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar onder andere slaapduur en slaapkwaliteit, het aantal mensen met kanker, en de levensverwachting in het algemeen.
Overigens zou het voor de volksgezondheid nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd.

Bron: RIVM Publicatiedatum 15-10-2019 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/10/30/wilde-dieren-kennen-geen-winter-en-zomertijd/