Zomaar wat zwerven – Deel 74

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Zaterdag 23 oktober 2021 – Zonsondergang en zwerm vogels

Een prachtige zonsondergang vanavond om 18.20 uur boven de bossen. De ondergaande zon verkleurde langzaam tot een vuurrode bal. En tijdens dit schitterende schouwspel kwam er ook nog een hele zwerm vogels voorbij vliegen. Een mooie afsluiter van een prachtige herfstdag op de Veluwe!

De ondergaande zon verkleurt langzaam maar zeker tot een vuurrode bal - Foto: ©Louis Fraanje

De ondergaande zon verkleurt langzaam maar zeker tot een vuurrode bal – Foto: ©Louis Fraanje

Dan ineens komt er een hele zwerm vogels voorbij vliegen - Foto: ©Louis Fraanje

Dan ineens komt er een hele zwerm vogels voorbij vliegen – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Zondag 24 oktober 2021 –

Zonsopkomst boven de bossen van de Veluwe vanmorgen om 08.20 uur. Het was weer een waar genoegen, om de geboorte van deze nieuwe dag te beleven. Een mooi gezicht ook, om dan een duif vanaf zijn slaapboom het zonlicht tegemoet te zien vliegen.
Een heel mooi en vredig begin van deze zondag, met overigens een heerlijke temperatuur van 4 °C hebben Fransien en ik weer intens genoten!

Een duif vliegt vanaf zijn slaapboom het zonlicht tegemoet - Foto: ©Louis Fraanje

Een duif vliegt vanaf zijn slaapboom het zonlicht tegemoet – Foto: ©Louis Fraanje

Om over na te denken…

Vanmorgen scheen een smalle streep zonlicht tussen het rolgordijn door op onze kamervloer, en kwamen deze prachtige ‘regenboog’ kleuren tevoorschijn. Tegelijkertijd kwam het onderstaande filosofietje mij in gedachten: “Idealistisch & realistisch – Idealisme is wanneer je de dingen voorstelt of ziet op een ideale of perfecte manier. – Realisme daarentegen neigt naar een meer pragmatisch en actueel beeld van een situatie…” Ikzelf zit er – vermoed ik – net een beetje tussenin…

Een smalle streep op onze kamervloer met deze prachtige 'regenboog' kleuren - Foto: ©Louis Fraanje

Een smalle streep op onze kamervloer met deze prachtige ‘regenboog’ kleuren – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Maandag 25 oktober 2021 –  “Dubbel feest”
Vandaag is het feest, want… Fransien en haar tweelingzus Jeannet mogen hun 69e geboortedag vieren. Wat een zegen in allerlei opzichten, waar wij dan ook echt dankbaar voor zijn! Allebei dus van harte gefeliciteerd! En… daarbij Alle Goeds toegewenst!
Eigenlijk was het deze dag ‘dubbel feest’ , want er stond ons nog een verrassing – in de vorm van een heerlijke taart –  te wachten! Lees onder foto verder…
De tweelingzussen Jeannet en Fransien afgelopen zomer in de bloeiende heide - Foto: ©Louis Fraanje

De tweelingzussen Jeannet en Fransien afgelopen zomer in de bloeiende heide – Foto: ©Louis Fraanje

Heerlijke taart
Vandaag konden Fransien en ik bij de Lunterse Bakkerij van Voorthuizen uit handen van Ennie van Voorthuizen, een heerlijke taart in ontvangst nemen. Wij kregen deze aangeboden namens de redactie van de Barneveldse Krant, dit ter gelegenheid van hun 150 jarig jubileum en als dank voor de fijne samenwerking. Waarvoor onze hartelijke dank!
Op de foto v.l.nr. Fransien Fraanje, Ennie van Voorthuizen en Louis Fraanje - Foto: ©Bakkerij van Voorthuizen

Op de foto v.l.nr. Fransien Fraanje, Ennie van Voorthuizen en Louis Fraanje – Foto: ©Bakkerij van Voorthuizen

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 28 oktober 2021 – Porseleinzwammen en bloedrode meniezwammetjes 

De porseleinzwam heeft een 3 tot 10 cm grote halfronde hoed. De hoed is lichtgrijs tot wit en bedekt met een slijmlaag. Aan de onderzijde heeft deze witte lamellen. De witte steel is 3 tot 10 cm lang en heeft een manchet.
Een porseleinzwam tast vaak alleen delen aan die al verzwakt zijn, in gezonde bomen is de schade beperkt. Aangetaste takken kunnen uiteindelijk uitbreken. Er wordt gezegd dat de porseleinzwam een indicator is voor de aanwezigheid van andere parasitaire zwammen zoals de honingzwam en de reuzenzwam.

Prachtige porseleinzwammen en bloedrode meniezwammetjes op een dode beuk - Foto: ©Fransien Franje

Prachtige porseleinzwammen en bloedrode meniezwammetjes op een dode beuk – Foto: ©Fransien Franje

Bloedrode meniezwammetjes

En op de schors bloedrode meniezwammetjes (Nectria coccinea). Deze zeldzame schimmel komt voor op beuken, esdoorns en populieren. Het tast voornamelijk verzwakte bomen aan. Op de schors en takken van aangetaste bomen verschijnen de donkerrode + 0,25 mm kleine zwammetjes. Takken en delen van de stam verdrogen en sterven vanaf de plek van aantasting.

Ook in de Barneveldse Krant…

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 75

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/10/29/zomaar-wat-zwerven-deel-74/