Noordwaarts naar Texel – Deel 85

Vervolg van woensdag 22 september 2021

De woensdagmiddag  hebben wij genoten van de Drieteenstrandlopertjes, terwijl ze op en neer aan het rennen waren met de rollende golven langs de vloedlijn.
Deze kleine vogels zijn veel voorkomende wintergasten aan de Noordzeekust, en het is gewoon geweldig om deze kleine druktemakers, heen en weer te zien rennen, op zoek naar naar kleine zeediertjes.

Eind juli komen ze vaak al terug uit het hoge noorden waar ze broeden, ze overwinteren hier in ons land en vertrekken pas weer eind mei. Drieteenstrandlopers hebben geen vier tenen zoals de meeste vogels, maar zoals hun naam al zegt drie tenen, waardoor ze snel kunnen rennen.

Drieteenstrandlopertjes vliegen boven de branding - Foto: ©Louis Fraanje

Drieteenstrandlopertjes vliegen boven de branding – Foto: ©Louis Fraanje

Drieteenstrandlopertjes, terwijl ze op en neer aan het rennen waren met de rollende golven langs de vloedlijn - Foto: ©Fransien Fraanje

Drieteenstrandlopertjes, terwijl ze op en neer aan het rennen waren met de rollende golven langs de vloedlijn – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 23 september 2021 – Strandwandeling

TEXEL – Vanmorgen een heerlijke strandwandeling onderlangs bij de vuurtoren gemaakt. Best fris met de zilte zeewind, die ons af en toe gewoon ‘zandstraalde’, maar wel heerlijk door onze haren blies.

Een lachende Fransien in de duinen bij de vuurtoren - Foto: ©Louis Fraanje

Een lachende Fransien in de duinen bij de vuurtoren – Foto: ©Louis Fraanje

De laatste loodjes vanaf het strand naar boven. "Hee ouwe, effe door douwe!" - Foto: ©Fransien Fraanje

De laatste loodjes vanaf het strand naar boven. “Hee ouwe, effe doordouwe!” – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 24 september 2021 –  Klein… maar dapper! 

Vanmorgen vroeg zat er een konijntje voor ons vakantiehuisje van het gras te smullen. Geheel onverwacht verschenen er twee eksters op het toneel, maar de kleine liet zich niet imponeren en keek de rover ‘onverschrokken’ in de ogen. Waarop de twee eksters er uiteindelijk toch maar weer vandoor gingen. Een opgelucht en tevreden konijntje, plus natuurfotograaf achterlatend. Alles bij elkaar een mooi begin van het weekend!

Daarna hebben we een tijdlang bij de Mokbaai, De Horspolders en De Petten rondgezworven, veel vogels waren er niet meer, maar wel heel mooi een jonge lepelaar in de lens gevangen. Je kon zien dat de snavel nog niet helemaal op kleur was, die is nog roze en niet volgroeid. Heel anders dus dan de zwarte snavel van een volwassen lepelaar, met de bekende gele vlek op het bredere uiteinde.

De kleine liet zich niet imponeren en keek de rover 'onverschrokken' in de ogen - Foto: ©Louis Fraanje

De kleine liet zich niet imponeren en keek de rover ‘onverschrokken’ in de ogen – Foto: ©Louis Fraanje

De jonge lepelaar zoekt naar voedsel in natuurgebied De Petten - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge lepelaar zoekt naar voedsel in natuurgebied De Petten – Foto: ©Louis Fraanje

Avond in De Koog

We hebben een heerlijke midweek in ons vakantiehuisje op De Sluftervallei bij De Cocksdorp van het ons zo geliefde Texel doorgebracht. En iedere dag gingen we in weer en wind struinen door de duinen en maakten wij lange strandwandelingen langs de vloedlijn bij de zee.
In de namiddag gezellig winkelen en lekker een terrasje gepakt in De Koog, waar we onze laatste nacht doorbrengen in Hotel “Het Gouden Boltje” aan de Dorpsstraat 228 in het centrum, vlakbij het strand.  En in de avond hebben Fransien en ik – als afsluiter van onze vakantie – nog uitgebreid genoten van een schitterende zonsondergang, die begeleidt werd door een grote zwerm vogels!

Hotel "Het Gouden Boltje" aan de Dorpsstraat 228 in het centrum, vlakbij het strand - Eigen foto

Hotel “Het Gouden Boltje” aan de Dorpsstraat 228 in het centrum, vlakbij het strand – Eigen foto

Een grote zwerm vogels, begeleidt een schitterende zonsondergang in de duinen van De Koog- Foto: ©Louis Fraanje

Een grote zwerm vogels, begeleidt een schitterende zonsondergang in de duinen van De Koog- Foto: ©Louis Fraanje

Huiswaarts

De volgende morgen vertrekken we, na een heerlijk ontbijt in ons hotel, naar de veerhaven ‘t Horntje om met de veerboot van half tien, de oversteek te maken naar Den Helder. Om vervolgens met een dankbaar en  tevreden gevoel weer huiswaarts te keren.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 86

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/09/30/noordwaarts-naar-texel-deel-85/