Noordwaarts naar Texel – Deel 86

Vrijdag 1 april 2022 – TEXEL – Zonsondergang aan de Noordzee…

Vandaag een heerlijk weerzien met het ons zo geliefde Waddeneiland Texel, even een aantal dagen lekker uitwaaien aan het water. Samen onder de open hemel zwerven door de duinen en genieten van de vogels.

Vanavond om 19.45 uur stonden Fransien en ik op het strand ter hoogte van Paal 9 bij Den Hoorn op Texel. Terwijl de zon langzaam onderging, en nog heel even haar volle licht dwars door de wolken liet schijnen, maakte Fransien deze prachtige opname.
Er waaide een ijzige wind, die een snelheid had van 29 kilometer per uur om onze oren blies, met een temperatuur 2° Celsius.

Nog heel even laat de avondzon haar volle licht dwars door de wolken liet schijnen - Foto: ©Fransien Fraanje

Nog heel even laat de avondzon haar volle licht dwars door de wolken liet schijnen – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Zaterdag 2 april 2022 – Zonsopkomst

Vanmorgen om 07.30 uur kwam de zon om het hoekje kijken bij ons huisje op Texel. Eerst nog wat schuchter tussen de donkere wolken door, maar later won hij terrein en gaf volop zonneschijn. Het heeft vannacht heel lichtjes gesneeuwd en de temperatuur is 3°Celsius. Het belooft een mooie dag te worden, dus iedereen een heel fijn weekend gewenst!

Daar kwam de zon om het hoekje kijken bij ons huisje op Texel - Foto: ©Louis Fraanje

Daar kwam de zon om het hoekje kijken bij ons huisje op Texel – Foto: ©Louis Fraanje

Panorama van De Cocksdorp

Vanmorgen eerst naar De Cocksdorp gereden, om wat boodschappen in te slaan. We moesten iets omrijden omdat een deel van de Postweg was afgesloten vanwege werkzaamheden. Och, ieder nadeel heeft ook weer zijn voordelen, want nu konden wij een prachtige panoramafoto maken, vanaf de Hoofdweg richting het noorden. Met op de foto links uit het midden de Francisca Romanakerk en op de achtergrond is (rechts in beeld) de vuurtoren zichtbaar.

Panorama van De Cocksdorp - Foto: ©Louis Fraanje

Panorama van De Cocksdorp – Foto: ©Louis Fraanje

Schapen en Texel, een eeuwenlang samenspel van mens en dier!

Op Texel leven net zoveel schapen als inwoners! Van beide leven er een kleine 14.000 op het eiland. In het voorjaar komen daar nog vele duizenden lammetjes bij.
In Nederland wordt het schapenras van Texel ‘Texelaar’ genoemd, in het buitenland wordt het Texelsheep of Texel genoemd. In 1909 is het Texels Schapenstamboek opgericht. Een Texelaar heeft een sprekende kop en is een middelgroot, ruim gebouwd schaap. De wol wordt omschreven als fijn en gestapeld.
De schapenhouderij op Texel is kleinschalig en extensief, met veel aandacht voor het welzijn van de dieren. Schapenboeren zijn vooral in het voorjaar druk, als de lammerentijd is aangebroken.

Een kraamkamer vol met schapen en lammetjes vredig grazend op de dijk bij De Cocksdorp - Foto: ©Louis Fraanje

Een kraamkamer vol met schapen en lammetjes vredig grazend op de dijk bij De Cocksdorp – Foto: ©Louis Fraanje

Blauwborstje in de duindoorn

Vanmiddag zijn we samen in de Horspolders aan het struinen geweest, op zoek naar het blauwborstje. En wat denk je… Fransien ontdekte er eentje tussen de struiken van een duindoorn. Met haar kleine camera zette ze vliegensvlug het prachtige vogeltje op de gevoelige plaat. Die vervolgens spoorloos verdween, maar… zij was helemaal in de wolken met haar ‘plaat’, en ik ook natuurlijk, dat kun je begrijpen!

Het prachtige blauwborstje tussen de struiken van een duindoorn - Foto: ©Fransien Fraanje

Het prachtige blauwborstje tussen de struiken van een duindoorn – Foto: ©Fransien Fraanje

Zonsondergang in gouden glans!

Vanavond om 20.10 uur zwierven wij in het buitengebied van het dorp De Koog. En ondertussen probeerde de avondzon, met haar laatste zonnestralen door de donkere wolken heen te dringen. Een prachtige kromgegroeide bomengroep op de voorgrond, vormde een prachtig silhouet tegen deze bijzonder mooie avondlucht.
Wij hebben er met bewondering en verwondering naar staan kijken, in ieder geval was het een prachtig afsluiting van deze wonderschone dag op Texel!

Een kromgegroeide bomengroep vormde een prachtig silhouet tegen deze bijzondere avondlucht - Foto: ©Louis Fraanje

Een kromgegroeide bomengroep vormde een prachtig silhouet tegen deze bijzondere avondlucht – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 87

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/04/25/noordwaarts-naar-texel-deel-86/