Noord-Veluws Museum ontvangt prachtige schenking!

Het schilderij ‘Bosarbeiders met paarden en een Mallejan’ van Jaap Hiddink

In twee weken tijd was het rond, de zeer gewaardeerde schenking van eigenaar Marco de Gast uit Reuver (L) aan het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Een in alle opzichten imposant schilderij van Jaap Hiddink ‘Bosarbeiders met paarden en een Mallejan’.

V.l.n.r. Marco de Gast (schenker), Herman Evertse en Anton Threels (Noord-Veluws Museum) - Eigen foto museum

V.l.n.r. Marco de Gast (schenker), Herman Evertse en Anton Threels (Noord-Veluws Museum) – Eigen foto museum

Het verhaal van Marco de Gast over zijn schenking:

“Toen ik eind jaren 90 “De Mallejan” van Jaap Hiddink kocht, vertelde Hiddink mij dat hij dit schilderij maakte tijdens zijn periode als wethouder van Ermelo (ik weet dat Nunspeet vanaf 1972 als zelfstandige gemeente verder ging). Aangezien hij tussen 1966-1973 wethouder was, neem ik aan dat het schilderij tussen 1970-1975 geschilderd is. Deze Mallejan stond in zijn atelier. Ik ga er vanuit dat hij het niet eerder aan iemand verkocht had en dat ik de eerste eigenaar was.

Jaap Hidding vertelde mij dat hij in zijn laatste jaren van zijn leven nog geld voor zijn dochter apart wilde houden. Ik kocht naast De Mallejan ook het schilderij dat hij in Delft maakte van de studentensociëteit aan de gracht. Dat schilderij hangt bij mijn ex-vrouw Marina Rovers in Beesel.
Aangezien ik met vrouw en twee kinderen op de Veluwe was, kon ik de schilderijen niet meteen meenemen. Na vrouw en kinderen in Reuver teruggebracht te hebben, ging ik een paar dagen later terug naar Nunspeet. Jaap Hiddink stond klaar met een blik vernis en een grote blokkwast en deed zijn werk, zich niet realiserend dat De Mallejan nog in mijn auto vervoerd moest worden. Weliswaar een ruime auto, dat wel, maar het was passen, meten en oppassen.
Terug in Reuver bracht ik het doek naar Ward Windhausen in Roermond, die een passende lijst vervaardigde.

‘Bosarbeiders met paarden en een Mallejan’ van Jaap Hiddink Olieverf op doek. Afmeting 148,5x119 cm.

‘Bosarbeiders met paarden en een Mallejan’ van Jaap Hiddink – Olieverf op doek. Afmeting 148,5×119 cm.

Het verhaal erachter

Het verhaal dat Jaap Hiddink over De Mallejan vertelde, was dat de tractoren de jonge aanplant op de Veluwe kapot reden. De Mallejan richtte duidelijk minder schade aan het bos. Het schilderen was één van de vele dingen die Jaap Hiddink uit liefde voor de Veluwe deed”.

Wat een geweldige timing, deze schenking, tijdens de lopende tentoonstelling ‘Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet’, zodat het schilderij ook nog aan het publiek getoond kan worden. En wat te denken van het ‘toeval’ dat de afbeelding op de cover van het boek ‘Veluws Vitalistisch Impressionist’ dit specifieke schilderij van Jaap Hiddink toont. Alle stukjes van deze puzzel vallen prachtig op hun plek.

*************************************************************************************************************************************

1984 Jaap Hiddink - Foto: ©Bram van de Biezen

Jaap Hiddink(1910-2000) – Foto: ©Bram van de Biezen

Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet

Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 28 november 2021 Jaap Hiddink (Nunspeet 1910-2000) heeft zijn lange leven in kunstenaarsdorp Nunspeet gewerkt.

Menig kunstliefhebber in deze regio herinnert zich misschien nog de laatste expositie van Jaap Hiddink in mei 2000 in het gemeentehuis van Nunspeet. Kort daarna is Jaap Hiddink in zijn woning aan de Spoorlaan in Nunspeet overleden. Uit een zeer omvangrijk oeuvre wordt twintig jaar na zijn overlijden een overzichtstentoonstelling van zijn werk gepresenteerd.

Jaap Hiddink is de enige geboren en getogen kunstschilder in kunstenaarsdorp Nunspeet. De aanwezigheid van veel kunstenaars in het kleine dorp moet voor Hiddink een stimulans geweest zijn om zich te wijden aan de schilderkunst. Op jonge leeftijd wordt Jaap aangetrokken door de Nunspeetse natuur en hij begon al jong met tekenen en schilderen.

Jaap Hiddink – Bloesembomen – Collectie: Landgoed Bonenburg

Eigen handschrift

Hiddink kende de schilders Arthur Briët en Jan van Vuuren, hij was ‘thuis’ op het atelier van Jos Lussenburg en hij trok er regelmatig met Ben Viegers op uit. Hiddink is duidelijk geïnspireerd door deze kunstenaars, maar het is hem als autodidact gelukt om een geheel eigen handschrift te ontwikkelen.

Op groot formaat doeken bracht hij de verf aan met een brede toets en speelse penseelstreek in een kleurrijk palet. Hiddinks schilderijen zijn vaak uitbundig, vol van levenslust en intense beleving van de natuur of van zijn onderwerp.

Politiek actief

Het typeert Hiddinks levenshouding dat hij ook politiek actief was in Nunspeet. Hij behoorde tot de oprichters van de partij Gemeentebelang, was vier jaar gemeenteraadslid en daarna van 1966 tot 1973 wethouder. In deze periode zette Hiddink zich ook in voor de oprichting van de Vrije Academie voor de Kunsten Nunspeet.

Jaap Hiddink - Stakenberger heide - Collectie: Gemeente Nunspeet

Jaap Hiddink – Stakenberger heide – Coll: Gem. Nunspeet

Jaap Hiddink - Wilde zwijnen in winterbos - Part. Collectie

Jaap Hiddink – Wilde zwijnen in winterbos – Part. Collectie

 

 

 

 

 

 

 

Oproep

Hiddink is als kunstenaar nog altijd heel geliefd, vooral bij de inwoners van Nunspeet en omgeving. Het Noord-Veluws Museum deed begin oktober een oproep aan de bezitters van een schilderij van Jaap Hiddink. Dankzij de medewerking van al deze particuliere eigenaren is een representatief deel van Hiddinks rijke oeuvre bijeengebracht.

Jaap Hiddink Bloesembomen
Collectie Landgoed Bonenburg
Jaap Hiddink, Stakenberger heide
Collectie Gemeente Nunspeet
Jaap Hiddink, Wilde zwijnen in winterbos
Particuliere Collectie

Publicatie

Van de hand van Adriana de Ridder is bij Uitgeverij Nunspeet het rijk geïllustreerde boek Jaap Hiddink, Veluws vitalistisch impressionist verschenen. Het boek is in de Museumwinkel te koop voor € 29,95 (37,50 inclusief verzendkosten).

Meer info: ww.noord-veluws-museum.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/10/01/noord-veluws-museum-ontvangt-prachtige-schenking/