Zomaar wat zwerven – Deel 68

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Maandag 13 september 2021 – EDE-VELUWE

Een nieuwe dag wordt geboren, vergezeld gaande met een schitterend ochtendgloren. Vanmorgen om 07.00 uur boven de Veluwse bossen, met een frisse temperatuur van 8° Celsius. In ieder geval hebben wij weer samen genoten van dit prachtige en unieke natuurverschijnsel in de Schepping!

Een nieuwe dag wordt geboren, vergezeld gaande met een schitterend ochtendgloren - Foto: ©Louis Fraanje

Een nieuwe dag wordt geboren, vergezeld gaande met een schitterend ochtendgloren – Foto: ©Louis Fraanje

Veluweland

Land van hei, dennen en stuifzand, uitgestrekte bossen en eindeloze vlakten, gewoon een land om van te houden. Hier en daar is de heide nog prachtig van kleur, zoals bijvoorbeeld hier op de Hoge Veluwe. Het beeld van de bloeiende heide en daarboven een donkere wolkenlucht, wat een heerlijke sfeer….

Veluwe, land van hei, dennen en stuifzand, uitgestrekte bossen en eindeloze vlakten- Foto: ©Louis Fraanje

Veluwe, land van hei, dennen en stuifzand, uitgestrekte bossen en eindeloze vlakten- Foto: ©Louis Fraanje

**************************************************************************************************************************************

Woensdag 15 september 2021 – Bronsttijd van de edelherten komt langzaam op gang!

‘s Avonds stonden wij met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg bij het Reemsterveld op NP De Hoge Veluwe. Ook neef Jan van Uffelen met zijn zus Christien en haar vriendin, en zwager Gert Jan Viets sloot de rij. Achterin liep een plaatshert met zijn bronstroedel die regelmatig zijn bronstroep over het veld liet galmen. Een tijdje later kwam er een ander hert wat meer onze kant op en deze gooide zijn kop achterover en burlde er op los.

Het hert gooide zijn kop achterover en burlde er op los - Foto: ©Louis Fraanje

Het hert gooide zijn kop achterover en burlde er op los – Foto: ©Louis Fraanje

**********************************************************************************************************************************

Donderdag 16 september 2021 – VELUWE-PLANKEN WAMBUIS

Vandaag samen met onze natuurvrienden Willem Souverijn en Emilia Souverijn van Beelen uit Rijnsburg een fietstocht gemaakt, het stond al heel lang op de agenda, nu dus eindelijk gelukt! . Vanaf Ede via de Doctor Hartogsweg en Wijde Veldweg naar de Ginkelse Heide,. Dan via de Heibloemallee en Heibloemplas naar Mossel, Reemst, Oude Hout, Planken Wambuis, Buunderkamp en Telefoonweg via Renkum en Bosbeek Bennekom weer op huis aan. Bij elkaar 39 kilometer op de pedalen van onze Harley Trapson gestaan en samen een prachtige dag op de Veluwe beleefd!

Even een pitstop in de heide van Reemst op Planken Wambuis - Foto: ©Louis Fraanje

Even een pitstop in de heide van Reemst op Planken Wambuis – Foto: ©Louis Fraanje

Gezellig even bijkletsen tussen de Buunderkamp en Renkum met achter ons aan de horizon de bossen bij Jonkershoeve - Foto: ©Fransien Fraanje

Even bijkletsen tussen de Buunderkamp en Renkum met aan de horizon de bossen bij Jonkershoeve – Foto: ©Fransien Fraanje

**************************************************************************************************************************************

VELUWE – OVERSTEKEND WILD

Niet voor niets wordt er steeds weer gewaarschuwd voor overstekend wild op de Veluwe, maar ook elders in het land. Borden met de bekende slogan: “Wij steken zomaar over…” zijn bij de weggebruiker niet onbekend, en iemand die ooit een aanrijding met een hert, ree of wild zwijn gehad heeft, zal zoiets niet gauw vergeten. Want… voordat je het weet, komen ze vanuit de berm en steken plotseling de weg over. Rijd daarom rustig op de binnenwegen, pas uw snelheid aan. –

Want... voordat je het weet, komen ze vanuit de berm en steken plotseling de weg over - Foto: ©Louis Fraanje

Want… voordat je het weet, komen ze vanuit de berm en steken plotseling de weg over – Foto: ©Louis Fraanje

Snelheid aanpassen

Snelheid speelt een belangrijke rol bij zowel de grootte van de schade, als de kans op letsel voor inzittenden. Over het algemeen bestaat er voor inzittenden van een auto een geringe kans op letsel bij snelheden tot ongeveer 60 km/h. Bij snelheden boven 80 km/h neemt de letselkans aanmerkelijk toe. Dit betekent dat het van groot belang is voor de verkeersveiligheid om op plaatsen waar wild de weg oversteekt de snelheid te beperken tot ten hoogste 60 km/h. Bij voorkeur wordt een nog lagere snelheid aangehouden.

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 69

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/09/25/zomaar-wat-zwerven-deel-68/