Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 210

2011 - 2021

2011 – 2021

Hert Hubertus gevorkeld en uit zijn lijden verlost…

Waar iedereen voor vreesde is helaas gebeurd:  het edelhert Hubertus,  misschien wel de bekendste bewoner van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is tijdens de bronst door een rivaal gevorkeld en vanochtend dinsdag 21 september 2021 in alle vroegte uit zijn lijden verlost.

Een hert dat ‘gevorkeld’ wordt zoals wij dat noemen, in het lichaam geraakt door de geweistang van een ander hert, sterft vaak een hele nare langzame dood.  Dankzij een actief faunabeheer kunnen wij voorkomen dat dieren onnodig lijden.

Hubertus tijdens de bronst op 17 september jl. aan de Wildbaanweg – Foto: ©Louis Fraanje

Hubertus tijdens de bronst op 17 september jl. aan de Wildbaanweg – Foto: ©Louis Fraanje

Uit zijn lijden verlost

Hubertus raakte vorig jaar in de bronsttijd, tijdens een gevecht met een rivaal, blind aan zijn linkeroog. Waarschijnlijk heeft Hubertus door zijn beperkte gezichtsvermogen, dit keer zijn rivaal niet zien aankomen.  Deze heeft Hubertus aan de zijde van het blinde oog gevorkeld in zijn lies en daarbij ook zijn ingewanden geraakt. Hubertus lag vanochtend bij een zoel en was zwaargehavend. Daarop is besloten hem uit zijn lijden te verlossen.

Meest gefotografeerde hert

Wij zijn hier heel eerlijk over de jacht – Foto: ©Erik van ‘t Hullenaar

Directeur Seger van Voorst tot Voorst – Foto: ©Erik van ‘t Hullenaar

Hubertus zijn populariteit had, naast zijn imposante gewei, alles te maken met zijn benaderbaarheid. Hij groeide op met een moeder die een stuk minder schuw was dan andere hindes. Vermoedelijk ligt daarin ook de oorzaak van Hubertus zijn eigen gedrag; hij leek zich niets aan te trekken van bezoekers die dichtbij wilden komen om een foto van hem te nemen. Mogelijk was Hubertus het meest gefotografeerde hert ter wereld.

Zijn bekendheid leverde hem zijn troetelnaam op: Hubertus is een verwijzing naar de locatie waar hij vaak te vinden was: omgeving Jachthuis Sint Hubertus.

Hubertus is 10 jaar oud geworden. Zijn gewei komt in één van de gebouwen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe te hangen.

Seger van Voorst tot Voorst, directeur 

**************************************************************************************************************************************

Omroep Gelderland interviewde Louis Fraanje:

Iemand die hem heel vaak fotografeerde en over hem schreef was Louis Fraanje uit Lunteren. De blogger, fotograaf en bovenal natuurliefhebber volgde Hubertus, samen met zijn vrouw Fransien, al vanaf zijn geboorte in 2011. Fraanje schreef 209 blogs over het dier en morgen volgt de afscheidsblog. “Ik voelde me zeker verbonden met hem. Ik denk dat hij ons wel enigszins herkende als we in de buurt kwamen”, vertelt Fraanje. Hij heeft weleens 2,5 uur naast het hert gezeten en tegen hem aan zitten kletsen. “Hij was iets bijzonders en aparts, vooral omdat hij niet schuw was.”

Hubertus tijdens de bronst op 20 september jl. de avond voordat hij overleed – Foto: ©Florus van den Berg

Hubertus tijdens de bronst op 20 september jl. de avond voordat hij overleed – Foto: ©Florus van den Berg

Florus en Jannie van den Berg over Hubertus

Ook Florus en Jannie van den Berg uit Harskamp voelden zich verbonden met Hubertus. Het stel is bevriend met Louis en Fransien Fraanje. “In de bronsttijd gingen we elke dag naar Hubertus toe. Gisteren hebben we hem nog gezien met een roedel bij hem.” De Harskampers maakten duizenden foto’s van het hert. “We gaan zeker in een gat vallen. We zullen hem missen.”

Hubertus – die zijn naam verkreeg omdat hij vaak bij Jachthuis Sint Hubertus te vinden was – blijft bewaard voor het nageslacht. Althans, een deel van hem. Zijn gewei komt in één van de gebouwen van het Nationaal Park te hangen.

Hubertus – die zijn naam verkreeg omdat hij vaak bij Jachthuis Sint Hubertus te vinden was – blijft bewaard voor het nageslacht. Althans, een deel van hem. Zijn gewei komt in één van de gebouwen van het Nationaal Park te hangen.

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 211

************************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje van Jannie van den Berg:

 

Alle verhalen lezen vanaf deel 1: Het legendarische hert “Hubertus” – Alle delen…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/09/21/het-legendarische-hert-hubertus-deel-210/