Reekalfjes tweeling in beeld

Geluksmoment op een regenachtige zaterdagavond…

Zaterdag 15 mei 2021 – Vanavond dan eindelijk toch nog een tweeling –

Vanavond – ondanks de regen – samen met Fransien het bos in, over glibberige bospaden proberen overeind te blijven, maar het ging. En… toen het na een uurtje opklaarde, kregen we het mooiste cadeau van de week… Want in het hoge gras aan de bosrand ontdekten we een reegeit met haar kalf, maar wat nog mooier was, iets verderop nog een reekalfje!

Twee reekalfjes in het hoge gras - Foto: ©Louis Fraanje

Twee reekalfjes in het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Even later aan de bosrand, wat zien ze eigenlijk? - Foto: ©Louis Fraanje

Even later aan de bosrand, wat zien ze eigenlijk? – Foto: ©Louis Fraanje

Nou ja... niks vreemds zo te zien... Foto: ©Louis Fraanje

Nou ja… niks vreemds zo te zien… Foto: ©Louis Fraanje

Of toch wel? Nou dan maar gauw er vandoor - Foto: ©Louis Fraanje

Of toch wel? Nou dan maar gauw er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Zoals altijd is er eentje 'haantje de voorste' en komt de ander er achteraan - Foto: ©Louis Fraanje

Zoals altijd is er eentje ‘haantje de voorste’ en komt de ander er achteraan – Foto: ©Louis Fraanje

Daar in het bos is veilige dekking en daar wacht moeder reegeit - Foto: ©Louis Fraanje

Daar in het bos is veilige dekking en daar wacht moeder reegeit – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Nou… als je zoiets mee mag maken, dan kun je je geluk toch niet op, een tweeling dus. Daar hadden wij de gehele week al op gehoopt, maar vanavond was het dan eindelijk zover. Geweldig, dan vergeet je ineens alle regen en alle uren en dagen van aanzitten en wachten, wat een schitterende avond!

Of ze het ook allebei gaan redden, dat is vraag twee natuurlijk, want er zijn altijd kapers op de kust, zoals vos of zwijn. En zeker niet ten laatste, de onwetende mens die zo’n weerloos kalfje vindt en denkt dat het verlaten is door de moeder. Niets is minder waar, de moeder is meestal vlak in de buurt, dus laat het alstublieft liggen!

 ******************************************************************************************************************************

Prachtig maar weerloos!

Vanaf het vroege voorjaar tot aan de zomer worden reekalfjes geboren. Als wandelaar kun je wel eens zo’n reekalfje in de natuur tegenkomen. Het dier ligt er schijnbaar verlaten bij en hoe schattig het er ook uitziet, ga er niet naar toe. Als je een reekalfje in het gras of het struikgewas vindt, raak het niet aan! Het jonge dier is niet verlaten. De waakzame moeder is in de buurt om haar kalfje te zogen. Een reekalfje dat door mensenhanden is aangeraakt, draagt een mensengeur en wordt door de moeder verstoten.

Honden moeten aan de lijn, want reeën zien honden als een gevaar, hoe lief ze ook kunnen zijn. Ze vluchten uit een gebied waar een hond losloopt. Zo blijft het reekalf achter en zal het door honger sterven.

De Vereniging Het Ree vraagt daarom uw aandacht voor het volgende:

Meer informatie: Vereniging Het Ree 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/05/22/reekalfjes-tweeling-in-beeld/