De wulp is weer terug in de wei…

Vrijdag 26 februari 2021

EDE-BENNEKOM – De wulp is weer terug! In eerste instantie twijfelde ik even… ik vroeg mezelf heel even af of ik het wel goed had gezien! En… ja hoor, een wulp in het weiland. Zo… die is vroeg, want normaal gesproken komen ze vanaf maart/april weer terug van hun winterverblijf aan de Atlantische kust van Engeland tot Zuid-Spanje.

Heel parmantig stapt de wulp door het weiland - Foto: ©Louis Fraanje

Heel parmantig stapt de wulp door het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Voedsel

Wat dit betreft is hij veelzijdig in zijn keuze, zoals onder andere; wormen, geleedpotigen, kreeftachtigen, mollusken, bessen en zaden. Soms kleine vis, amfibieën, hagedissen, jonge vogels, muizen. Vooral regenwormen, insecten(larven) en schelpdieren. Zoekt voedsel op het oog en op de tast: pikt, prikt en houwt met de snavel.

De wulp is een echte 'pierenwipper', hier heeft hij een vet exemplaar te pakken - Foto: ©Louis Fraanje

De wulp is een echte ‘pierenwipper’, hier heeft hij een vet exemplaar te pakken – Foto: ©Louis Fraanje

Vette regenworm

Op het eiland Texel zagen wij de vrouwtjes – met hun langere snavels  – meer op het wad foerageren, op mollusken, krabben en pieren. Mannetjes trekken meer naar grasland, waar ze vooral van regenwormen leven. Het is een prachtig gezicht om deze vogel bezig te zien in het weiland, onophoudelijk gaat zijn lange kromme snavel de grond in, en hangt er even later een vette regenworm aan, die hij op een speciale manier naar binnen werkt.

Zo eventjes de worm een slagje draaien, zodat hij rechtdoor naar binnen kan - Foto: ©Louis Fraanje

Zo eventjes de worm een slagje draaien, zodat hij rechtdoor naar binnen kan – Foto: ©Louis Fraanje

En dan glijd hij gewoon naar binnen, tenminste... dat is de bedoeling - Foto: ©Louis Fraanje

En dan glijd hij gewoon naar binnen, tenminste… dat is de bedoeling – Foto: ©Louis Fraanje

Uitbundige baltsroep

Ik werd in ieder geval heel erg blij van de ontmoeting met deze schitterende weidevogel. De wulp is vroeg present in de broedgebieden, zeker dit jaar met z’n extreem hoge wintertemperaturen. Het wordt wel steeds moeilijker voor de wulp om haar jongen groot te brengen, vooral door predatie en recreatiedruk. Ik ben helemaal weg van deze schitterende vogel, vooral als hij straks zijn uitbundige baltsroep weer boven de weilanden laat klinken!

*********************************************************************************************************************

De wulpen roepen

Ook het prachtige boekje “De wulpen roepen” van de Duitse schrijver Hermann Löns uit 1924, waarvan in 1965 een herdruk is verschenen bij Uitgeverij  Schoonderbeek – Laren, is echt zeer de moeite waard om eens te lezen.

Hermann Löns is een boeiend verteller, die op een meeslepende wijze zijn lezers als het ware meeneemt het veld in, wat al een beleving op zich is.
Wie ooit een boek van deze schrijver gelezen heeft, hoef ik er weinig meer over te vertellen, die zal dit zeker beamen.

Meer: Hermann Löns (1866-1914) de Heidedichter – 3 delen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/02/27/de-wulp-is-weer-terug/