Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 197

Hubertus heeft zijn gewei afgeworpen…

Hubertus is en blijft een echte vrijbuiter, geboren in de lente van 2011 en  in het voorjaar van 2012 twee bulten op zijn kop, dus zo’n 8 maanden later het begin van een gewei. In datzelfde jaar heb ik hem in augustus met zijn bastgewei als spitser gefotografeerd in het centrumgebied van De Hoge Veluwe.

Hier kun je heel duidelijk zien, dat hij de rechterstang nog maar kort geleden heeft afgeworpen - Foto: ©Florus van den Berg

Hier kun je heel duidelijk zien, dat hij de rechterstang nog maar kort geleden heeft afgeworpen – Foto: ©Florus van den Berg

Eerste afworp

Na het vegen van dit eerste gewei,(1e kop) wat inmiddels was uitgegroeid tot een gaffelspitser, fotografeerde mijn natuurvriend Louis Fraanje hem op 10 februari 2013 op het Zwarte Veld. In diezelfde maand heeft  hij voor de eerste keer dus zijn gewei afgeworpen. Natuurlijk wisten wij op dat moment nog niet, dat dit jonge hert, ons en veel anderen later zo intensief zou bezighouden.
Meer daarover in: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 62

Het is en blijft een vreemd gezicht om Hubertus zo net zijn kale kop te zien staan - Foto: ©Florus van den Berg

Het is en blijft een vreemd gezicht om Hubertus zo net zijn kale kop te zien staan – Foto: ©Florus van den Berg

Bijna 10 jaar

Afgelopen woensdag 24 februari waren Jannie en ik weer ter plaatse en zagen dat Hubertus zijn gewei helemaal kwijt was, de linker geweistang had hij een dag eerder afgeworpen. Vorig jaar heeft Hubertus op donderdag 20 februari 2020 zijn gewei afgeworpen, drie dagen eerder dan dit jaar. Dus als we even een klein rekensommetje maken heeft hij nu voor de 9e keer afgeworpen en loopt hij inmiddels alweer bijna 10 jaar lang over de Hoge Veluwe te sjouwen.

Ondanks dat Hubertus aan zijn linkeroog blind is, blijft het een stoere jongen - Foto: ©Florus van den Berg

Ondanks dat Hubertus aan zijn linkeroog blind is, blijft het een stoere jongen – Foto: ©Florus van den Berg

Tenslotte

De groei van het nieuwe gewei duurt ongeveer 120 tot 130 dagen, dus wachten wij het  allemaal maar weer rustig af wat het dit jaar gaat worden.  Wie weet wordt hij wel weer een 24-ender, of misschien hoger, in ieder geval zeggen we net als vorig jaar, de tijd zal het ons wel leren!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 198

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/02/26/het-legendarische-hert-hubertus-deel-197/