Kindertijd op de Veluwe – Deel 13

Nostalgie met een beetje heimwee naar vroeger…

Weer naar school… net als vroeger in de winter. Dan nam de meester of juf een lange stok met een haakje boven aan de punt, daarmee haakte hij/zij dan deze oude schoolplaat met “Wintervogels” aan het touwtje. En hing hem voor in de klas op het schoolbord, zodat iedereen in de klas hem goed kon zien.

Eenvoud

Zo kregen wij het onderwijs in woord en beeld. Ik weet best wel dat ik misschien ouderwets ben opgevoed, maar het had wel iets tastbaars, vooral het verhaal erbij, dat in al haar eenvoud verteld werd door de meester of juf.

Respect en waardering

Wat dit betreft heb ik enorm veel respect en waardering voor de meesters en jufs van toen, maar ook voor hen die nu in deze tijd voor de klas staan, in deze moderne digitale wereld. Weliswaar een ‘open’ wereld, waarin alles mogelijk ‘lijkt’, maar tegelijkertijd ook een wereld die voor veel kinderen soms zo ‘toegesloten’ blijft!

Tenslotte

Mooie herinneringen bij een oude foto (zie boven), die ik zomaar ergens op het internet tegenkwam! Deze prachtige afbeelding stond op een mooie site “Onderwijsgeschiedenis van griffel tot iPad” waarop veel herkenbare dingen staan!
Lees en bekijk meer:  Hoe het was in de klas….

*******************************************************************************************************************************

Lees ook: Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 14

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/02/20/kindertijd-op-de-veluwe-deel-13/