Reebokken bekennen kleur

De wintervacht komt er doorheen bij het reewild…

De herfst heeft inmiddels haar intrede gedaan, en zoals ieder jaar weer, verkleuren de bladeren aan bomen en struiken, maar ook bij het reewild zien we dat hun vacht verandert. Hoe dat eruit ziet, konden we een tijdje geleden tijdens een boswandeling op de Hoge Veluwe – geheel onverwachts – op de gevoelige plaat vastleggen. Een geluksmoment, want zoiets lukt niet zo vaak, om dit vast te leggen, meestal zitten de reeën alweer in hun wintervacht, voordat je het – goed en wel – in de gaten hebt!

Een jonge reebok zweeft - als het ware - langs ons heen - Foto: ©Louis Fraanje

Een jonge reebok zweeft – als het ware – langs ons heen – Foto: ©Louis Fraanje

Zwevende reebok

We waren samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie aan de wandel, toen we plotseling links van ons  in het struikgewas een hevig geritsel hoorden. En… een paar seconden later zweefde een jonge reebok – als het ware – langs en daarna voor ons heen over het bospad. Vliegensvlug greep ik de camera en probeerde het dier te fotograferen, het lukte wonderwel en ook de reebok die hem achtervolgde.

En steekt dan dwars voor ons het bospad over - Foto: ©Louis Fraanje

En steekt dan dwars voor ons het bospad over – Foto: ©Louis Fraanje

Met grote sprongen is hij binnen de kortste keren aan de overkant - Foto: ©Louis Fraanje

Met grote sprongen is hij binnen de kortste keren aan de overkant – Foto: ©Louis Fraanje

Zomer- en wintervacht

Het ging allemaal zo snel, dat het bijna onmogelijk leek om ze goed in beeld te krijgen, maar zoals ik al zei, het lukte. En terwijl de eerste bok al grotendeels in de grijsbruine wintervacht zat, kon je bij de tweede wat oudere bok, nog heel duidelijk de rood/bruine zomervacht er doorheen zien.
Wat een ‘geluksmoment’, want je ziet dit niet zo vaak gebeuren, meestal zitten ze alweer in hun wintervacht als je het reewild in de herfst tegenkomt, dus zijn we dan ook erg blij met deze opnames!

Bij de oudere bok kun je nog heel duidelijk de rood/bruine zomervacht er doorheen zien - Foto: ©Louis Fraanje

Bij de oudere bok kun je nog heel duidelijk de rood/bruine zomervacht er doorheen zien – Foto: ©Louis Fraanje

Wel een heel apart gezicht al die vlekken - Foto: ©Louis Fraanje

Wel een heel apart gezicht al die vlekken – Foto: ©Louis Fraanje

Dan neemt hij een flinke sprong - Foto: ©Louis Fraanje

Dan neemt hij een flinke sprong – Foto: ©Louis Fraanje

En verdwijnt hij in het struikgewas - Foto: ©Louis Fraanje

En verdwijnt hij in het struikgewas – Foto: ©Louis Fraanje

Wintervacht

Maar waarom verkleurt het reewild en krijgen ze een dikkere wintervacht? Omdat de winter best een zware tijd is voor de reeën, omdat er in die periode weinig voedselaanbod is. Mede ook daarom, houden reeën zich rustig in de winter, zodat ze minder energie verbruiken. En daarom is die  speciale wintervacht met holle, lange haren die het dier lekker warm houdt. Zo hebben ze totaal geen last van de kou in de winter en is het ree zo goed beschermd, dat hij zich wel kan redden. In het voorjaar raken de reeën hun wintervacht dan weer kwijt.

Lees daarover meer: Reewild doet de winterjas uit

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/02/reebokken-bekennen-kleur/