Moeflons op het wildspoor – Deel 1

Prachtige dieren die een verrijking zijn voor het Veluwse landschap

We gaan in deze serie over de moeflons, een kijkje nemen op de Noorderheide bij Vierhouten, in een omrasterd terrein. Want daarbuiten zijn ze helaas allemaal opgevreten door de wolven, die hier niet zo heel ver van verwijderd hun domicilie hebben.

Maar de vaste bezoeker weet hoe wij daarover denken, want hier heb ik eerder al het nodige gezegd, dus dat gaan wij nu niet doen. We gaan nu gewoon lekker op pad om te kijken of we nog iets te zien krijgen van de paartijd, die inmiddels is aangebroken. En daarnaast gewoon fijn genieten van deze prachtige dieren, die al zo’n honderd jaar en in allerlei opzichten, een verrijking vormen voor het Veluwse landschap!

Een zestal prachtige moeflonrammen van verschillende leeftijden – Foto: ©Louis Fraanje

Een zestal prachtige moeflonrammen van verschillende leeftijden – Foto: ©Louis Fraanje

Heel op hun gemakje komen ze onze kant oplopen – Foto: ©Louis Fraanje

Heel op hun gemakje komen ze onze kant opwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflonrammen

Het eerste dat wij deze namiddag in beeld krijgen is een zestal prachtige moeflonrammen van verschillende leeftijden, die op weg zijn naar het open heideveld. Wat of ze precies van plan zijn, kunnen we alleen maar naar raden, dus wachten wij heel rustig af wat er gaat gebeuren. Heel op hun gemakje komen ze onze kant opwandelen en het mooiste van alles is, dat ze ons totaal niet in de gaten hebben.

Het mooiste van alles is, dat ze ons totaal niet in de gaten hebben – Foto: ©Louis Fraanje

Langzaam maar zeker komen ze dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Langzaam maar zeker komen ze dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Goed werk

We blijven het maar steeds weer benadrukken, dat dit wilde schaap zijn plaats – dubbel en dwars – verdiend heeft bij ons op de Veluwe. Want het is niet alleen een prachtig dier om te zien, maar hij doet ook nog eens als grote grazer enorm goed werk om open terreinen ook daadwerkelijk open te houden. Ze eten van kleine boompjes en struiken en hiermee zorgen ze ervoor dat heide en andere open gebieden niet  dichtgroeien en uiteindelijk veranderen in bos. Mede ook daarom passen deze dieren zo perfect in ons Veluwse landschap!

Op een gegeven ogenblik blijven ze staan, zouden ze onraad ruiken? – Foto: ©Louis Fraanje

Op een gegeven ogenblik blijven ze staan, zouden ze onraad ruiken? – Foto: ©Louis Fraanje

Onraad?

Wij staan een beetje verdekt opgesteld in de bosrand, met de wind in ons gezicht, hiermee voorkomen we dat de dieren ons niet zien en ruiken kunnen. Toch blijven ze op een gegeven ogenblik staan, zou er soms onraad zijn? We weten dat moeflons erg schuw zijn, dus moet je overal rekening mee houden, want met dezelfde moeite gaan ze er ineens weer vandoor en kun je het voor de rest van de middag of avond vergeten. Ook wij kijken nu om ons heen, of we erachter kunnen komen waarom de dieren blijven staan…

Lees ook: Moeflons op het spoor – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/03/moeflons-op-het-spoor-deel-1/