Gebroken geweistang bij een reebok

Gebroken geweistang - Foto: ©Eline Schaafsma

Gebroken geweistang – Foto: ©Eline Schaafsma

Nog meer abnormale geweivormen bij reebokken…

De redactie van De Veluwenaar krijgt zo af en toe een foto of filmpje toegezonden, dat er echt uitspringt, in dit geval kwamen wij deze bijzondere en opvallende foto tegen op de Facebookpagina van Eline Schaafsma uit Barneveld.

Wij als redactie van de Veluwenaar, vonden het in ieder geval de moeite waard om deze foto – waarop een reebok te zien is met een wel zeer abnormaal gewei – een prominente plaats te geven op ons weblog!
En daarmee benoemen wij deze opvallende opname als “Bijzonder natuurmoment”!

Reebok met rechts een gebroken geweistang met vijf enden - Foto: ©Eline Schaafsma

Reebok met rechts een gebroken geweistang met vijf enden – Foto: ©Eline Schaafsma

Gebroken geweistang

In een natuurgebied buiten de Veluwe heeft zij een reebok gefotografeerd,  waarbij de rechterstang van het gewei bijna was afgebroken, iets wat wij nog niet eerder hadden gezien. Zo op het eerste gezicht te zien, een oudere bok met een abnormaal gewei, want bij de gebroken rechterstang tellen we zegge en schrijven zeker vijf enden. Normaal komt een bok niet hoger dan drie enden aan beide kanten, met soms een uitzondering van vier en dan vaak ook nog maar aan één kant.

Een reebok in bastgewei die ook een beschadiging aan de rechter geweistang,heeft - Foto: ©Eline Schaafsma

Een reebok in bastgewei die ook een beschadiging aan de rechter geweistang,heeft – Foto: ©Eline Schaafsma

Opvallend bastgewei

Op bovenstaande foto staat een reebok in bastgewei, die ook een beschadiging aan de rechter geweistang heeft, waarbij in eerste instantie gedacht werd dat het dezelfde bok zou kunnen zijn. Maar bij nader inzien, blijkt het toch een andere te zijn, al is hier ook sprake van een abnormale geweistang.
Wij zijn natuurlijk geen deskundigen op dit gebied, maar al met al blijft het een vreemde situatie, vooral als er vaker van dit soort rare vergroeiingen aan het gewei voorkomen!

Blattijd of bronsttijd van het reewild, met rechts een gezonde 6-ender in beeld - Foto: ©Eline Schaafsma

Blattijd of bronsttijd van het reewild, met rechts een gezonde 6-ender in beeld – Foto: ©Eline Schaafsma

Het bekende drijven achter de reegeit aan in de bronsttijd  – Foto: ©Eline Schaafsma

Blattijd of bronsttijd

Vanaf half juli begint de bronst van het reewild,  die soms wel tot eind augustus of nog langer kan duren. Deze periode wordt ook wel blattijd genoemd. In deze vier- tot zes weken, zoeken de reebokken en reegeiten elkaar op. Waarna de reebok zijn geliefde een tijdlang kan achtervolgen, dat noemt men ook wel ‘drijven’ en kan urenlang doorgaan. Uiteindelijk wordt er dan gepaard en wordt de reegeit gedekt, dit ritueel kan zich verschillende keren herhalen.

De achterste reebok met het abnormale gewei drijft een jongere soortgenoot voor hem uit - Foto: ©Eline Schaafsma

De achterste reebok met het abnormale gewei drijft een jongere soortgenoot voor hem uit – Foto: ©Eline Schaafsma

Natuurfotografe Eline Schaafsma

Natuurfotografe Eline Schaafsma

Tenslotte

Ook stuurde Eline nog een andere foto (zie hierboven), die ze tijdens de bronst van het reewild maakte, waarbij een oudere bok met flink uitgegroeide linker geweistang en rechts een heel klein stangetje, een soortgenoot probeert te verjagen.  De achterste reebok met het abnormale gewei op de foto, wordt door reewild-beheerders vaak als ‘moordenaar’ betiteld, omdat hij met zijn gevaarlijke geweistangen geen eerlijke concurrentie is voor de andere reebokken.

Zo rijzen er allerlei vragen op, voor wat betreft deze zeer bijzondere situatie met betrekking tot de abnormale geweivormen bij de reebokken!

Alle foto’s: ©Eline Schaafsma uit Barneveld

Meer foto’s van Eline: https://www.instagram.com/elineschaafsma/

______________________________________________________________________________________________________________________
.
Extra aanvulling van natuurschilder en wildkenner Hans Bulder:
.
“Altijd interessante belevenissen. Het komt wel meer voor bij reebokken. We noemen zo’n afgebroken geweistang een pendelstang en de bok wordt dan aangesproken als pendelbok. De stang breekt af bij de rozenstok in de bastperiode waar de stang dan kwetsbaar is. Dit gebeurt meestal op een vlucht in dicht bos of aan heiningdraden bij weilanden e.d. Meestal groeit de stang – hangend naar beneden – dan weer vast. In de veegtijd wordt zo,n stangetje dan ook meegenomen en van de bast ontdaan door de bok. Het jaar erop zal het nieuwe stangetje weer recht omhoog groeien, maar wel met een afwijking omdat de rozenstok beschadigd is”.
______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!                                   silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en/of foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar:  info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/08/31/gebroken-geweistang-bij-een-reebok/