Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 12

Romantiek… met een beetje heimwee naar vroeger…

Bij het opruimen van het archief, kwam ik ineens dit kleine portretje tegen en ineens gingen mijn gedachten weer terug naar vroeger, toen ik nog een kind was.

Mijn broer Gert (links)en ikzelf(rechts) samen op de foto met onze oudste zus Hennie. Ik neem hier mijn broer Gert als het ware in bescherming, door mijn arm om hem heen te slaan. Deze foto is gemaakt in het oude fotoautomaat-huisje achter bij Foto Nieuwstad in Barneveld. Omstreeks 1953.

Oudste zus Hennie met broertjes Gert en Louis Fraanje omstreeks 1953 - Foto: ©Archief Louis Fraanje

Onze oudste zus Hennie met broertjes Gert en Louis Fraanje omstreeks 1953 – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Het jagershoedje

Ik denk dat het zo rond 1959 is geweest, dat ik met mijn broer Gert op de foto ging. Het jagershoedje had ik destijds van iemand gekregen voor mijn verjaardag, tjonge wat was ik er ‘wies’ mee. Ik wilde toen graag boswachter worden, net als mijn opa van moeders kant  Gerrit van Uffelen. Maar het is ‘helaas’ toch allemaal wat anders gelopen, hoewel ik later – langs allerlei omwegen – uiteindelijk wel in de ‘natuurvoorlichting’ terecht ben gekomen. Daarbij bedenk ik mij altijd maar weer,  och… wie weet waar het allemaal goed voor is geweest.

Louis met jagershoedje en broer Gert samen op de foto bij Foto Nieuwstad - Foto: ©Archief Louis Fraanje

Louis met jagershoedje en broer Gert samen op de foto bij Foto Nieuwstad – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Fotoautomaat hokje

Dit was ook weer in het bekende fotoautomaat-hokje bij Foto Nieuwstad aan de Emmastraat in Barneveld. Veel oud-Barnevelders zullen zich dat nog wel herinneren. De heer Nieuwstad had dit al voor de Tweede Wereldoorlog, want ik vond een advertentie hierover in de Barneveldse Krant van zaterdag 25 mei 1940 (zie afbeelding).

Over een smal grindpaadje rechts naast de winkel, liep je helemaal naar achteren toe. In het kamertje stond een houten bank waar je op kon gaan zitten. Recht voor je stond op enige afstand het grote fotoapparaat, de foto-automaat dus.  Daar moest je in een gleuf je kwartje stoppen en op een knop drukken. Daarna moest je snel op het bankje gaan zitten en dan kon je drie keer een foto van jezelf laten maken.

Advertentie in de Barneveldse Krant zaterdag 25 mei 1940

Foto’s ophalen

De foto’s werden toen nog niet direct afgedrukt, nee… die kon je volgens mij pas twee of drie dagen later in de winkel ophalen. Daar stond mevrouw Nieuwstad zelf achter de toonbank om jou de afgedrukte fotostrook te overhandigen. En op verzoek werden ze op maat gesneden.

Mevrouw Nieuwstad kwam bij mij in eerste instantie nogal deftig over. Maar ze had zeker gevoel voor humor, vooral als jonge stelletjes hun gemaakte foto’s op kwamen halen, dan knipoogde ze weleens naar ons. Met andere woorden, ik weet meer dan jullie denken en dat bleek ook wel, al hield zij dit soort dingen voor zichzelf.

Geen namen

Ook werden er nooit namen genoemd, of het klantvriendelijkheid was, dan wel uit zelfbehoud , daar durf ik geen antwoord op te geven, och… misschien is dat maar goed ook. Zo bleven er veel mooie geheimen bewaard, wat een fantastische en vooral ook spannende tijd, vergeleken bij tegenwoordig waarin alles kan en mag, daar is toch geen lol meer aan!

De Emmastraat zo rond 1960 met rechts de winkel van Foto Nieuwstad met daarachter het witte fotohuisje - Foto: Archief Fraanje

De Emmastraat zo rond 1960 met rechts de winkel van Foto Nieuwstad met daarachter het witte foto-hokje – Foto: Archief Fraanje

De Emmastraat vanaf de andere kant gezien, bijna aan het einde van de straat, voorbij de grote boom links was de winkel van Foto Nieuwstad - Foto: Archief Gem. Barneveld

De Emmastraat vanaf de andere kant gezien, bijna aan het einde van de straat, voorbij de grote boom links was de winkel van Foto Nieuwstad – Foto: Archief Gem. Barneveld

Foto Nieuwstad

Herman Nieuwstad werd op 27 januari 1900 geboren in Koog aan de Zaan(Zaanstad).
Hij vestigde zich in 1924 als zefstandig fotograaf in de Jan van Schaffelaarstraat te Barneveld.

Herman Nieuwstad was ook persfotograaf van de Barneveldse Courant  en rayon persfotograaf ANP

In 1937 opende hij zijn eigen fotozaak in de Emmastraat te Barneveld. Hij construeerde zelf een foto-automaat en een draaibare donkere-kamer-tafel.

Herman Nieuwstad overleed op 26 september 1967 te Barneveld.

Oproep

Wie kan zich nog het bekende fotoautomaat-hokje van Foto Nieuwstad herinneren en wie kan er nog meer over vertellen? Neem dan contact op met de redactie: info@de-veluwenaar.nl

Lees ook: Kindertijd op de Veluwe – Deel 13

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/08/27/mijn-kindertijd-op-de-veluwe-deel-12/