Texel, anders bekeken…

Herinneringsgeschenk van een vriend

Onlangs kreeg ik een boekwerkje overhandigd van mijn vriend en redacteur van de Lunterse Krant, Henk de Rooy, een geschenk…  met een verhaal er achter, waardoor zoiets toch ‘meerwaarde’ krijgt.  Hij had blijkbaar het artikel gelezen over mij in het RD-Magazine.

Mede hierdoor begreep hij dat het Waddeneiland Texel een speciale plek bij ons heeft. En dat bracht hem op het idee om van zijn verblijf op Texel in 2019 een fotoboekje met bijgaande teksten en ‘mijmeringen’ te maken, waarvan ik dus een exemplaar in ontvangst mocht nemen!

Henk, nogmaals mijn hartelijke dank!

Louis heeft zojuist het bewuste boekwerk in ontvangst genomen - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis heeft zojuist het bewuste boekwerk in ontvangst genomen – Foto: ©Fransien Fraanje

Henk de Rooy zelf over Texel:

Henk de Rooy - Lunterse Krant

Henk de Rooy – Lunterse Krant

“Een week vakantie op Texel. Het eiland heeft mij aangenaam verrast. Texel heeft veel en veel meer te bieden dan dat ik in eerste instantie verwachtte. Het landschap, de markante punten, de honderden meters brede duinen en dan het uitgestrekte strand en de zee.

En… er was meer:

Het ‘Flora Juttersmuseum’ – Ecomare, waar ik kippenvel kreeg en de emotie ervaarde bij het binnentreden van de walviszaal – de vuurrode vuurtoren in het noorden – de Waddendijk – het Lancastermonument ter herinnering aan de 189 geallieerde oorlogsvliegers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op of bij Texel zijn omgekomen – het luchtvaartmuseum, met een jaloersmakende Fokker en KLM-collectie van allerhande voorwerpen. Daar ook was het, dat ik werd geconfronteerd met de Georgische opstand op Texel door een bijzondere en indrukwekkende expositie.

Dit alles maakte, dat het fotoboek ‘Texel’ ontstond, met de bijbehorende mijmeringen.”

Golven: één - twee - drie - en een half - vier - Foto: ©Henk de Rooy

Golven: één – twee – drie – en een half – vier – Foto: ©Henk de Rooy

Golven

meedogenloos
verzwelgend

kalm uitrollend
woedend brekend

de fascinerende kracht
een verraderlijke schoonheid

lieflijk en sereen welhaast
zijn ze hopeloos verslavend

gegrepen door de bedwelmende betovering
blijven golven der zee onweerstaanbaar

Tekst: ©Henk de Rooy

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/08/18/texel-anders-bekeken/